DEN HAAG - Het consumentenvertrouwen onder ouderen ligt lager dan ooit. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond.

De Hond koppelde het consumentenvertrouwen aan leeftijd en aan politieke voorkeur.

Dan blijkt dat bij Nederlanders tussen de 18 en 30 het consumentenvertrouwen op -23 ligt. Bij de groep mensen boven de 50 ligt het vertrouwen nog een stuk lager, op -57.

Dat is een laagterecord. De verschillen tussen jong en oud zijn de afgelopen jaren toegenomen, aldus De Hond.

Partijen

Gekoppeld aan de politieke voorkeur, blijkt dat kiezers van de PVV, van de SP en van 50PLUS het minste vertrouwen in de economie hebben.

PVV'ers halen -71, bij SP en 50PLUS ligt het rond de -65. Bij kiezers van VVD en CDA ligt het vertrouwen tussen de -30 en -35. D66'ers halen -15.

Kiezers van PVV, 50PLUS en SP verwachten ook veel meer dan bijvoorbeeld VVD'ers of D66'ers dat hun eigen financiële situatie het komende jaar "duidelijk slechter'' zal worden.

Zetelaantallen

In de peiling van De Hond zijn deze week nauwelijks verschillen te zien in zetelaantallen. 50PLUS stijgt een zetel (naar 17) en is daarmee de vijfde partij van het land. In de Kamer heeft 50PLUS in werkelijkheid 2 zetels. De VVD staat in de peiling op 24 (41 in de Kamer), de PVV op 22 (15 in de Kamer) en PvdA en SP op 21. De PvdA heeft in werkelijkheid 38 zetels, de SP 15.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.