BRUSSEL - De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk niet groeien. Consumenten houden de hand op de knip door onzekerheid op de huizenmarkt, de verlaging van pensioenen en de hoge werkloosheid.

Die verwachting spreekt de Europese Commissie uit in de vrijdag verschenen zogeheten winterprognoses voor economische groei.

Brussel is nog somberder geworden over de vooruitzichten van Nederland dan in november. Toen ging het dagelijks bestuur van de EU nog uit van een groei van de economie in Nederland in 2013 met 0,3 procent, terwijl het nu een krimp van 0,6 procent voorspelt. Brussel verwacht dat de Nederlandse economie pas volgend jaar weer zal groeien.

Het begrotingstekort van Nederland zal daarmee dit jaar naar verwachting flink boven de 3 procent uitkomen. Volgens de regels moet Nederland het tekort dit jaar onder de norm van 3 procent hebben teruggebracht.

Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan nog niet zeggen of de tegenvallende cijfers nopen tot extra bezuinigingen. "We wachten op de cijfers van het Centraal Planbureau", laat hij via een woordvoerder weten.

"De Nederlandse economie gaat door een moeilijke periode", meldt de zegsvrouw. "Maar wat dat betekent voor een eventuele nieuwe bezuinigingsronde, daarvoor moeten we echt wachten op de CPB-cijfers."

Het planbureau komt op volgende week donderdag met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland.

Geleidelijke afname

''Ondanks aanzienlijke extra bezuinigingsmaatregelen, zal het tekort slechts geleidelijk afnemen'', aldus de rekenmeesters van de EU. Het tekort kwam aan het einde van 2012 uit op 4,1 procent.

De opbrengst van de veiling van 4G-frequenties wordt vermoedelijk volledig verdampt door de staatssteun aan SNS Reaal, aldus Brussel. En bij geen verandering van beleid zal het tekort in 2014 ''stabiliseren'', of te wel ook rond de 3,6 procent uitkomen, is de voorspelling.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien . De gegevens zijn afkomstig van Europese Commissie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Groei

Brussel denkt wel dat de tweede helft van 2013 er iets beter uit kan komen te zien. Dankzij aantrekkende export zou de economie bescheiden kunnen groeien. Ook de interne vraag zou dan weer moeten kunnen gaan aantrekken, denken de rekenmeesters van de EU.

De inflatie zal geleidelijk afnemen, maar minder snel dan eerder verwacht. De inflatie zal dit jaar zakken naar 2,6 procent en naar 1,4 procent in 2014, is de verwachting.

Enkele weken terug zeiden ingewijden in de coalitie van VVD en PvdA niet te verwachten dat het kabinet dit jaar nog met extra ingrepen komt. Bezuinigen op de uitgaven dit jaar is vrijwel onmogelijk en nieuwe lastenverzwaringen zouden de economie grote schade toebrengen.

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei vrijdag dat het heel moeilijk zal worden bezuinigingen te vinden die dit jaar nog effect hebben. Nieuwe lastenverzwaringen vindt ook hij onwenselijk.

Contrast

De verbeterde situatie op de financiële markten staat volgens Brussel in contrast met het uitblijven van een ruimere kredietverlening en de zwakke vooruitzichten voor de economische bedrijvigheid op korte termijn.

''Het opschonen van de huishoudboekjes door banken, huishoudens, niet-financiële instellingen en overheden is grotendeels verantwoordelijk voor de opvallende broosheid van de binnenlandse vraag'', aldus de commissie.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien . De gegevens zijn afkomstig van Europese Commissie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verschillen

De verschillen tussen de eurolanden zijn redelijk groot. Zo wordt voor Duitsland dit jaar gerekend op een economische groei van 0,5 procent en voor Frankrijk op een plus van 0,1 procent. Griekenland (min 4,4 procent), Spanje (min 1,4 procent) en Italië (min 1 procent) kunnen op een flinke daling rekenen.

Alles over de Europese schuldencrisis