JAKARTA - De kou tussen Nederland en Indonesië lijkt uit de lucht.

Dat bleek donderdag na een gesprek tussen de Indonesische minister van Buitenlandse zaken Marty Natalegawa en de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans in Jakarta.

''We moeten ons niet gegijzeld houden door gebeurtenissen in het verleden, maar vooruitkijken'', aldus Natalegawa.

De betrekkingen tussen Nederland en Indonesië liepen een deuk op nadat de Tweede kamer de aanschaf van overtollige Leopardtanks door Indonesië had geblokkeerd. Indonesië besloot uiteindelijk de tanks van Duitsland te kopen.

Staatsbezoek

Ook werd een staatsbezoek door de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland op het laatste moment afgeblazen.

''In Nederland en in Indonesië zijn er verschillende meningen, maar we moeten het grotere beeld zien. We erkennen onze speciale historische relatie. Het belangrijkste is dat we elkaar goed informeren over de ontwikkelingen in beide landen en nauw samenwerken'', zei de Indonesische minister.

Impuls

Timmermans is in Indonesië om de relatie met dat land ''een nieuwe impuls te geven''. Hij liet weten dat investeren in de relatie met Indonesië voor hem prioriteit heeft. De ministers spraken ook nog over de economische relatie tussen beide landen.

''We moeten de betrekkingen op een hoger niveau brengen. Nederland moet voor Indonesië de toegangspoort tot Europa zijn en Indonesië voor Nederland de belangrijkste partner in Azië als het gaat om investeringen'', zei Timmermans.

Volgens zijn Indonesische collega is er gesproken over investeringen op het gebied van infrastructuur, water en landbouw.