AMSTERDAM - 50Plus-politicus Henk Krol is binnenkort niet langer eigenaar van de Gay Krant. Hij doet zijn belang in de Gay Krant over aan een stichting. 

Krol is de enige aandeelhouder en geeft de aandelen aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Een zegsman van de Gay Krant meldt dit maandag. Krol is oprichter, eigenaar en oud-hoofdredacteur van het blad.

Krol zelf was niet bereikbaar. Zijn persoonlijk medewerker bij 50Plus bevestigt het bericht. Volgens hem wil Krol alle schijn van belangenverstrengeling voorkomen, nu hij ook Tweede Kamerlid en fractievoorzitter is van de partij 50Plus.

Onlangs ontstond ophef over vermeende nevenfuncties van politicus Krol. Het AD schreef ruim een week geleden dat de administratie van 50Plus een 'grote janboel' is en dat Krols bedrijven zaken doen met zijn eigen partij. Partijvoorzitter Willem Holthuizen eiste dat Krol zijn zakelijke belangen op afstand zou zetten.

Verkocht

De stichting verkoopt de aandelen. Volgens een woordvoerder van de Gay Krant krijgt Henk Krol overigens niets voor de aandelen. "Hij doet de aandelen over aan de stichting."

Volgens de zegsman van de Gay Krant worden twee soorten aandelen uitgegeven: aandelen die recht geven op dividend en inspraak (die kosten 5000 euro per aandeel), en aandelen die het werk van de Stichting Vrienden van de Gay Krant en de Gay Krant ondersteunen (die kosten 250 euro per aandeel).

Invloed

De nieuwe aandeelhouders krijgen invloed op het tijdschrift. Bijkomend voordeel is dat de liquiditeitspositie van het bedrijf kan worden verbeterd.

Krol richtte de Gay Krant in 1979 op. De Stichting Vrienden van de Gay Krant werd in 1983 opgericht en heeft als doel de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Nederland te bevorderen.