AMSTERDAM - PvdA en ChristenUnie gaan bekijken of in Nederland een verbod op hoerenbezoek mogelijk is.

De Tweede Kamerleden Myrthe Hilkens (PvdA) en Gert-Jan Segers (CU) gaan deze week naar Zweden om het beleid daar te bestuderen, zeiden ze maandag in het tv-programma Pauw en Witteman. 

In Zweden is het bezoek aan prostituees sinds 1999 verboden. Volgens Segers is daardoor het hoerenbezoek flink teruggelopen.

Hilkens meent dat de Zweedse aanpak ook een schaduwzijde heeft: de vlucht in het illegale circuit, Maar beide Kamerleden wezen erop dat in Nederland, waar prostitutie gelegaliseerd is, ook een flink illegaal circuit bestaat. Volgens hen werkt zeker de helft van de prostituees in Nederland gedwongen.

''Ik wil met een open geest kijken wat we van Zweden kunnen leren. Gedwongen prostitutie is een van de belangrijke misstanden van deze tijd'', zei Hilkens eerder maandag.

"Het is niet mijn inzet om na mijn reis hoerenlopen te verbieden, maar ik sta er wel voor open", stelt Hilkens. "Probeer je voor te stellen dat het je moeder of dochter is die gedwongen in de prostitutie werkt. Elke dag worden vrouwen en kinderen verhandeld. Het is moderne slavernij."

Vergeten

Wanneer Hilkens wordt voorgelegd dat er ook vrouwen zijn die vrijwillig in de prostitutie werken, reageert ze fel.

"Omdat er daar een paar van zijn moet ik zeker vergeten dat er een heel bataljon vrouwen is dat in het ergste geval tot abortus wordt gedwongen? Of wordt getatoeëerd door de pooier, zodat iedereen ziet dat dat stuk vlees hem toebehoort?"

Flatjes

Hilkens realiseert zich dat de prostitutie in Zweden ook aan het zicht kan zijn ontrokken. "Als het beleid betekent dat al die vrouwen waar we nu het zicht op hebben in flatjes verdwijnen, dan heeft ons systeem misschien meer voordelen."

"Mijn belangrijkste vraag voor Zweden is: hoe kunnen ze me daar overtuigen dat het illegale circuit niet is gaan bloeien sinds dit besluit?"

Kritiek

Het strafbaar stellen van prostitutie is een 'totaal idioot plan'. Dat zegt Metje Blaak, voormalig woordvoerder van de belangenvereniging voor prostituees Blaak vindt een verbod een zeer slecht idee.

"Een verbod helpt de vrouwen helemaal niet", stelt Blaak, die zich jarenlang namens De Rode Draad inzette voor de belangen van prostituees.

De Rode Draad ging in de zomer van 2012 failliet. "Alles gaat dan ondergronds, met alle negatieve gevolgen van dien."