DEN HAAG - VVD en PvdA hadden er verstandig aan gedaan door in de kabinetsformatie te praten met CDA en D66. 

Dan hadden ze een ''breder draagvlak voor hun ambitieuze plannen" gehad. D66-leider Alexander Pechtold zei dat zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag.

Volgens Pechtold hebben de twee coalitiepartijen ''het gat van de Eerste Kamer’’ onderschat. In de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA een meerderheid, maar in de Senaat komen ze acht zetels te kort.

Pechtold denkt dat haast en de euforie na hun verkiezingsoverwinning de twee partijen parten hebben gespeeld in de formatie. ''Om vier jaar stabiel te blijven zitten was het verstandig geweest andere partijen erbij te betrekken."

Afgelopen week waren VVD en PvdA gedwongen een akkoord te sluiten met D66, ChristenUnie en SGP over het woningmarktbeleid, anders waren de kabinetsplannen in de Senaat gesneuveld.

Politieke stabiliteit

Hoewel D66 in de oppositie zit, is Pechtold niet uit op de val van het kabinet, liet hij weten. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de politieke stabiliteit. ''Laat het kabinet maar gewoon een paar jaar zitten.’’ De afgelopen 10 jaar waren er vijf keer verkiezingen.

De D66-leider ontkende nadrukkelijk dat hij de politiek wil verlaten. Hierover circuleren al een tijdje geruchten. Pechtold blijft voorlopig gewoon in de Kamer, zei hij.