AMSTERDAM - De Vereniging Eigen Huis (VEH) begrijpt niets van de nieuwe hypotheekregels uit het regeerakkoord.

"De verwarring over de tweede lening vind ik eigenlijk ongelofelijk", aldus Rob Mulder, voorzitter van de VEH tegenover NU.nl.

In het akkoord is blijven staan dat nieuwe hypotheken binnen 30 jaar moeten worden afgelost. Op deze maatregel kwam kritiek, omdat dit zou leiden tot een prijsdaling van de woningen en over de gehele periode de kosten van de hypotheek hoger zou uitvallen.

Tweede lening

Daarom wordt het mogelijk om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van een woning en een looptijd van maximaal 35 jaar. Deze tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen.

De koper leent daarmee extra geld om zijn hypotheeklasten te kunnen betalen. Zo financiert hij niet zijn woning maar zijn hypotheek.

Ongunstig

In eerste instantie reageerde de VEH positief op de maatregelen, maar de organisatie kwam er later achter dat de voorwaarden van deze tweede lening juist heel ongunstig lijken.

De rente van de tweede lening is niet namelijk aftrekbaar en kan fors hoger zijn als het geen hypotheek betreft. "Waar eerst 5 procent werd gevraagd kan een bank nu wel 10 procent rente gaan vragen. Daarmee wordt zo’n lening heel ongunstig", aldus Mulder.

Vragen

"Bovendien staat deze extra leenmogelijkheid haaks op het streven om consumenten minder te laten lenen ten opzichte van de waarde van de woning."

Bovendien is het volgens de VEH nog volstrekt onduidelijk of banken zo’n tweede lening wel gaan aanbieden. "Er kleven nog allerlei vragen aan deze maatregel. Ik ga er vanuit dat deze ook nog gesteld worden in de Tweede Kamer."

Ook Ron Bavelaar van de Hypotheekshop reageert kritisch. "Als de rente over dit tweede deel niet aftrekbaar is dan weegt dit nooit op tegen de besparing die je hebt omdat je geen aflossing betaalt. De minister zal dit onderdeel duidelijker moeten uitleggen."

Alle maatregelen uit het regeerakkoord | Meer reacties