DEN HAAG - Ouders die niet willen dat hun kinderen te maken krijgen met het sociaal leenstelsel, kunnen vanaf woensdag hun handtekening zetten onder een manifest van de SP.

''Met dit manifest geven we ouders een stem'', stelt Kamerlid Jasper van Dijk. ''Ouders die boos zijn over de enorme studieschuld die het leenstelsel veroorzaakt.''

Van Dijk hoopt dat zoveel mogelijk ouders zich laten horen op www.sp.nl/oudersvoorstufi, zodat minister Jet Bussemaker van Onderwijs op andere gedachten kan worden gebracht. Het sociaal leenstelsel moet vanaf 2014 de basisbeurs gaan vervangen.

Tweedeling

Volgens de SP'er kunnen schulden van studenten daardoor oplopen tot wel 30.000 euro. ''Ouders kunnen bijspringen, maar dat kost geld. Voor ouders met een hoog inkomen is dat wellicht te doen, maar voor de anderen wordt het zwaar'', zegt Van Dijk. Hij vreest een tweedeling: ''Want studeren wordt veel meer afhankelijk van je portemonnee.''

De Tweede Kamer praat woensdag met minister Bussemaker over het sociaal leenstelsel en het afschaffen van de ov-kaart voor studenten. Het nieuwe stelsel is volgens Bussemaker nodig om geld vrij te maken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.