AMSTERDAM - PvdA-wethouder in Utrecht Rinda den Besten ziet toch af van het recht op wachtgeld.

Dat stelt Den Besten in een email aan NU.nl. ''De laatste dagen hebben ik, de PvdA, de gemeente Utrecht, maar ook mijn gezin, veel reacties ontvangen over deze keuze. Ik heb daarbij zeker ook veel steun gekregen, maar ook veel en bijzonder heftige negatieve reacties'', schrijft Den Besten. ''Ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn inschatting onjuist was.''

Den Besten: ''Het overschaduwt nu een periode in mijn leven waar ik met plezier op wil terug kijken. Vandaar dat ik geen gebruik zal maken van het wettelijk recht op wachtgeld.''

PvdA-voorzitter Hans Spekman liet maandag weten niet blij te zijn met de wachtgeldregeling voor de PvdA-wethouder. Hij stelde vorig jaar een erecode op die PvdA-bestuurders oproept om terughoudend om te gaan met wachtgeldregelingen.

Twee maanden

Zaterdag meldde het AD dat Den Besten in de tijd tussen het aflopen van haar wethouderschap in Utrecht en het begin van haar nieuwe baan als voorzitter van de PO-raad gebruik zou maken van de wachtgeldregeling.

In totaal bedraagt die periode bijna twee maanden. Den Besten zou daarmee 14.000 euro wachtgeld ontvangen.

Ze verdedigde haar keuze aanvankelijk: "Ik had ook door kunnen werken tot bijvoorbeeld na de krokusvakantie. Maar dit is mijn keuze. En ik denk dat ik het iedereen kan uitleggen. Na elf jaar politiek waarin ik me een slag in de rondte heb gewerkt, vind ik dat ik dat mag en ik denk dat mensen het begrijpen. Wethouderschap is een baan van tachtig uur per week."

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom wilde maandag tegenover NU.nl niet reageren op de kwestie.
Oud-partijleider Job Cohen en Spekman zagen eerder af van een wachtregeling, omdat het de eigen keuze was om hun baan op te zeggen. Ook in het geval van Den Besten was de overstap een eigen keuze.