RIJSWIJK - Ouders met kinderen op de middelbare school of het mbo maken zich grote zorgen over het nieuwe leenstelsel. Niet minder dan 90 procent van hen is bang grote schulden te maken.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Studeren moet kunnen' dat dinsdag is bekendgemaakt.

Het rapport is een initiatief van FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Van de ondervraagde leerlingen heeft 60 procent nu al het idee dat een bijbaan ten koste gaat van de eigen opleiding.

Van de hbo-studenten en studenten die wetenschappelijk onderwijs volgen verwacht bijna 70 procent waarschijnlijk of zelfs zeker meer te gaan werken naast de studie als het leenstelsel er is. Een grote meerderheid van alle ondervraagden (88 procent) noemt het leenstelsel onacceptabel.

Bezuinigingen

FNV Jong en de LSVb begonnen vorig jaar een groot onderzoek onder scholieren, studenten en hun ouders naar de gevolgen van invoering van een leenstelsel. Tussen november en januari deden bijna ruim 6600 mensen aan het onderzoek mee.

Aanleiding zijn de ingrijpende bezuinigingen op het onderwijs. Het kabinet wil de huidige basisbeurs voor studenten, die een gift is, afschaffen en daar een leenstelsel van maken.