AMSTERDAM - PvdA-voorzitter Hans Spekman is niet blij met de wachtgeldregeling voor de onlangs vertrokken PvdA-wethouder in Utrecht Rinda den Besten.

Dat schrijft het AD maandag.

De krant meldde vrijdag al dat Den Besten, die 1 april begint als voorzitter van de PO-raad, voor minder dan twee maanden zo'n 14.000 wachtgeld krijgt.

"Ik zou het nooit zo gedaan hebben. En dat heb ik haar gezegd. Ze was het niet met me eens", aldus Spekman, die verder geen stappen onderneemt tegen zijn partijgenoot.

Den Besten verdedigt het gebruik van de regeling. "Ik had ook door kunnen werken tot bijvoorbeeld na de krokusvakantie. Maar dit is mijn keuze. En ik denk dat ik het iedereen kan uitleggen", aldus de oud-wethouder.

"Na elf jaar politiek waarin ik me een slag in de rondte heb gewerkt, vind ik dat ik dat mag en ik denk dat mensen het begrijpen. Wethouderschap is een baan van 80 uur per week."

PvdA-leider Diederik Samsom wilde tegen NU.nl niet reageren op de kwestie.

Oud-partijleider Job Cohen en Spekman zagen eerder af van een wachtregeling, omdat het de eigen keuze was om hun baan op te zeggen. Ook in het geval van Den Besten was de overstap een eigen keuze.

Spekman stelde vorig jaar een erecode op die PvdA-bestuurders oproept om terughoudend om te gaan met wachtgeldregelingen.