AMSTERDAM - De cao's in alle lagen van de bankensector moeten worden opengebroken. "De cao's bij banken zijn gewoon heel ruim", zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

"Het wordt tijd dat alle werknemers bij banken hun bijdrage leveren", aldus Dijsselbloem maandag in een interview met De Telegraaf.

In de Tweede Kamer verdedigde Dijsselbloem vorige week nog het salaris van de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van het genationaliseerde SNS Reaal.

Van Olphen gaat 550 duizend euro per jaar verdienen. Dijsselbloem zegt het nog steeds niet moeilijk te vinden dat te verdedigen. "Ik wil er wel zeker van zijn dat daar iemand bovenop zit met veel ervaring."

Wel is het volgens de minister waar dat de beloningen bij banken 'behoorlijk ruim zijn, ook voor de gewone bankmedewerkers'. De sector moet volgens hem zelf in actie komen. "De samenleving wil een duidelijk gebaar zien. Ik zal daar dus ook druk op zetten."

In de bankensector moet volgens Dijsselbloem schoon schip worden gemaakt. "We hebben nu mede door overheidssteun banen behouden. Dan vind ik het redelijk dat de werknemers ook een bijdrage leveren."

Bemoeien

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, snapt niet "waar Dijsselbloem vandaan komt", zo zegt hij tegenover de NOS. "Hij bemoeit zich met zaken waar hij niet over gaat", stelt de vakbondsman.

"CAO's zijn contracten tussen werknemers en werkgevers, daar heeft hij niets over te zeggen." Castelein verwacht dat er tot 2020 zo'n 50.000 banen zullen verdwijnen in de financiële sector en hij zou liever een baangarantie zien.

Castelein noemt de opmerkingen van Dijsselbloem "op het randje van onbehoorlijk bestuur". "Dit zijn mensen met een middeninkomen die nu moeten opdraaien voor fouten in de top."

Motie

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver stelt in een reactie dat Dijsselbloem "voortvarend aan de slag gaat" met een eerder aangenomen motie van GroenLinks voor overleg met banken over loonmatiging.

"Met de druk van de minister komen we hopelijk sneller op een eerlijk salaris voor de hele bankensector."

Bliksemafleider

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat Dijsselbloem de discussie over de salarissen in de bankensector alleen maar aanwakkert om die te gebruiken als bliksemafleider. "Het debat over het topsalaris van de nieuwe bestuurder van SNS Reaal ligt gevoelig binnen de PvdA", stelt Van Hijum.

Het openbreken van cao's, omdat die te gunstig zijn is dan ook "helemaal geen nieuws'', vindt Van Hijum. ''We hebben het er vorige week in het debat al uitgebreid over gehad.

En toen is Kamerbreed ook gezegd dat het goed is om nog eens naar de salarissen te kijken'', aldus de CDA'er. ''De bank is gered met miljarden belastinggeld, dan is het ook goed om te kijken wat de sector zelf nog op kan brengen.''

Te makkelijk

Maar dat Dijsselbloem nu nogmaals begint over de cao's - ''alsof het een nieuw punt is'' - is volgens Van Hijum ''echt te makkelijk''.

De VVD reageert verheugd op de uitspraken van Dijsselbloem. ''Over de hele linie zijn de cao's goudgerand in de financiële sector. Dat past niet bij een sector die zo zwaar op de overheid leunt'', aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers, die de uitspraken van de minister ''volledig steunt''.

Rabobank

De Rabobank heeft het pleidooi Dijsselbloem naar eigen zeggen niet nodig. ''Wij zetten al in op een normalisering van het arbeidsvoorwaardenpakket'', zegt de bank.

De Rabobank onderhandelt op het moment met de vakbonden over een nieuwe cao. In dat proces is ''voor de minister geen enkele rol weggelegd'', aldus een woordvoerster van de bank. ''Hier en daar wordt over banken gesproken op een manier waarin wij ons niet herkennen.''

Rabobank heeft de vakbonden in januari een nieuw cao-voorstel gedaan met een nullijn voor 4 jaar, afschaffing van de variabele beloningen voor cao-personeel, de mogelijkheid om tot een sociaal plan te komen en een toekomstbestendige pensioenregeling.

NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt versobering van arbeidsvoorwaarden 'onontkoombaar'. Het bankenplatform verwijst daarbij terug naar de nieuwjaarstoespraak van NVB-voorzitter Boele Staal vorige maand.

"Minister Dijsselbloem heeft onlangs in de Kamer gezegd dat banken echt zullen moeten kijken naar hun operationele kosten", aldus Staal. "Banken moeten daarbij ook naar hun loonkosten kijken. Vergeleken met andere bedrijfstakken zijn die erg hoog."

"Daar zullen we – naast andere zaken - met zijn allen de komende jaren inderdaad iets aan moeten doen. Een versobering van de arbeidsvoorwaarden bij banken is de komende jaren onontkoombaar."