AMSTERDAM - De administratie van 50PLUS zou een 'grote janboel' zijn. 

Partijleider Henk Krol doet met zijn bedrijven zaken met zijn eigen partij en hij heeft geen van zijn nevenfuncties bij de Tweede Kamer gemeld. Dat concludeert het AD zaterdag uit een eigen onderzoek.

De partij huurt kantoorruimte bij een onderneming waar Krol de directeur van is. De 50Plus-krant wordt ook door een bedrijf van Krol geproduceerd. Krol en het bestuur benadrukken in de krant dat het om een vriendendienst 'ver onder de marktwaarde' gaat.

Als ondernemer staat de partijleider onder curatele van de Belastingdienst. Er is een afspraak gemaakt om achterstallige belastingen te betalen. De problemen komen door een 'frauderend personeelslid', zegt Krol in de krant.

Donaties

Een stichting van Krol houdt donateurs volgens de krant voor dat giften aan de stichting fiscaal aftrekbaar zijn terwijl dat niet zo is. Alleen donaties aan stichtingen die te boek staan als Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn aftrekbaar en de stichting van Krol heeft geen ANBI-status.

Van de negen bestuursleden van 50PLUS komt er volgens de krant maar één voor in de stukken van de Kamer van Koophandel. Mensen die met ruzie zijn vertrokken zijn officieel nog wel bestuurder. Krol was eerder bestuurder van de partij, maar is nooit officieel ingeschreven.

Reactie Krol

Krol heeft zijn nevenfuncties op tijd gemeld bij de Tweede Kamer. Zijn partij huurt kantoorruimte bij een bedrijf van Krol, maar volgens hemzelf is daar "niets onoirbaars aan".

Dat zei hij in een reactie op de berichtgeving in het AD. Volgens Krol heeft hij op 1 februari zijn andere bezigheden gemeld.

Marktwaarde

Zijn bedrijf verhuurt een etage aan 50PLUS omdat de partij bij de oprichting dringend om volledig ingerichte kantoorruimte verlegen zat. De huurprijs van 450 euro per maand is ver beneden de marktwaarde, stelt Krol. Zijn snel groeiende partij kon zo snel geen andere kantoorruimte met voorzieningen, onder meer een telefooncentrale, vinden. ''Ik kan met opgeheven hoofd zeggen dat ik niets onoirbaars heb gedaan. Ik ben gewoon gemakkelijk geweest tegenover de partij."

Krol stelt dat de partijkrant van 50PLUS door dezelfde drukker wordt gedrukt als de Gay Krant, voor dezelfde prijs, maar dat hij verder niets met die drukker te maken heeft. 

Maurice de Hond

Het wetenschappelijk instituut van de partij zou volgens het AD forse subsidiebedragen aan opiniepeiler Maurice de Hond hebben besteed. Van alle uitgaven ging 85 procent naar de opiniepeiler. De voorzitter van het instituut, Jan Nagel, is een oude bekende van De Hond.

In minder dan twee jaar tijd deed De Hond voor 130 duizend euro aan onderzoeken. Dat een wetenschappelijk instituut van een partij zulke bedragen aan marktonderzoek besteedt is ongebruikelijk.

Oud-50PLUS-partijvoorzitter Nagel is van plan een klacht bij de Raad voor de Journalistiek in te dienen. Nagel vindt dat ten onrechte wordt gesuggereerd dat het instituut De Hond inhuurde omdat hij een oude bekende is van Nagel. De oud-voorzitter wijst erop dat in de tijd dat de opdrachten werden verleend Kees de Lange voorzitter was van het wetenschappelijk instituut. Als partijvoorzitter van 50PLUS was Nagel bestuurslid van het instituut.