AMSTERDAM - De overheid mag rijke ouderen best meer laten betalen.

"Ik vind dat puissant rijken, jong of oud, überhaupt meer kunnen bijdragen om de crisis op te lossen", zegt 50Plus-leider Henk Krol zaterdag in De Telegraaf.

Mensen moeten volgens Krol worden aangesproken op hun geld en niet op hun leeftijd. "Mijn mening is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen."

Zijn partij, die donderdag in de Politieke Barometer van acht naar dertien zegels steeg, onderzoekt nog hoe dat moet gebeuren "We kijken naar wat je kunt doen aan vermogensbelasting. Misschien kun je met de inkomstenbelasting iets doen."

Meer solidariteit

Er moet volgens Krol meer solidariteit komen tussen arm, rijk, ziek en gezond. "Het verschil zit 'm niet tussen oud en jong." Tegelijk houdt hij vol dat ouderen met de maatregelen die er nu liggen zwaarder worden getroffen dan jongeren. Er mag volgens hem meer waardering voor ouderen komen.

"Ik zie ook hoe fantastisch die generatie is, hoe geweldig die bijdraagt aan de maatschappij. En dat dat beeld eens bijgesteld moet worden. En alsjeblieft, laat die filmpjes achter de journaallezer eens vervangen door iets anders. Niet altijd die golfende ouderen."