BRUSSEL - De jaarlijkse korting van Nederland op de afdracht aan de Europese Unie blijft waarschijnlijk 1 miljard euro.

Dat laat de Rijksvoorlichtingsdient vrijdag weten aan NU.nl.

Eerder op de ochtend zag het ernaar uit dat de jaarlijkse korting van Nederland flink omlaag zou gaan, naar 650 miljoen euro.

Dankzij een verminderde btw-afdracht wordt die daling echter opgevangen. Volgens de Nederlandse rekenaars levert dat 360 miljoen op. De onderhandelingen draaien om de EU-begroting voor de periode 2014 tot en met 2020.

De marathontop is vrijdagochtend onderbroken. De onderhandelaars wilden een pauze nemen van hun gezamenlijk overleg van twee uur, maar ze nemen langer de tijd. Nu wordt het hervatten van de gesprekken niet voor 13 uur verwacht.

In de tussentijd kunnen ze zich even opfrissen. Ook gebruiken de deelnemers aan de top de tijd om zich in eigen kring te buigen over de jongste voorstellen van de voorzitter van de top, EU-president Herman Van Rompuy.

Landbouwheffingen

EU-president Herman van Rompuy zou willen korten op de vergoeding die Nederland krijgt voor het innen van Europese douane- en landbouwheffingen.

Op dit moment int Nederland bij de invoer van producten enkele miljarden euro voor de Europese Unie. Als dekking van de kosten mag Nederland, net als alle andere EU-landen, hiervan een kwart houden.

Van Rompuy stelt echter voor die vergoeding te verlagen tot 20 procent. Dat is een handreiking aan de Europese Commissie, die 10 procent compensatie eigenlijk voldoende vindt.

Tweede Kamer

Politici in de Tweede Kamer kijken met vrees naar de ontwikkelingen in Brussel. ''Er vallen nu al flinke gaten in de begroting van Rutte'', twittert D66-leider Alexander Pechtold. ''Slechte eerste 100 dagen!''.

Ook Elbert Dijkgraaf van de SGP is niet tevreden. ''Een hogere EU-bijdrage voor Nederland is onacceptabel. We betalen al veel te veel'', stelt hij.

En CDA-Kamerlid Pieter Heerma: ''Lijkt erop dat Rutte vannacht 350 miljoen euro heeft verloren in Brussel.''

Partijgenoot Pieter Omtzigt constateert dat de 1 miljard korting al is ingeboekt. "Als Rutte die niet houdt, zit er (nog) een gat in het regeerakkoord.''

Te vroeg

Michiel Servaes van de PvdA vindt het te vroeg om al te reageren. Er zijn in Brussel nog geen definitieve afspraken gemaakt, wel liggen er voorstellen op tafel waarbij Nederland minder korting krijgt.

Overigens zou dan wel minder btw afgedragen moeten worden aan Europa. "Zullen we de finale budgetdeal eerst maar even afwachten'', twittert Servaes.

Zijn VVD-collega Ton Elias sluit zich daarbij aan. "Als oppositie via Twitter gaat zitten mee-onderhandelen in Brussel, berg je dan maar. Misschien handig om eindresultaat even af te wachten?", schrijft hij.

Innovatie

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver baalt ervan dat er minder geld lijkt te gaan naar innovatie en kennis. Bovendien wil hij weten wat een lagere korting betekent voor de Nederlandse begroting.

Volgens Klaver blijkt keer op keer dat de begroting van VVD en PvdA niet deugt. "Daarmee verwordt Rutte tot leider van een kabinet van veel wensen maar weinig resultaten."

Ook de SP hekelt de tussenstand. Volgens Kamerlid Harry van Bommel moet Nederland niet akkoord gaan met de begroting. "Nederland is dan slechter af'', stelt hij.

Vijf vragen over de EU-begroting