BRUSSEL - Op de Europese top over de meerjarenbegroting 2014-2020 van de Europese Unie heeft voorzitter Herman Van Rompuy zijn aangepaste voorstel klaar.

Het gaat om aanpassingen van de begrotingsplannen die vorig jaar november tijdens het eerste topoverleg ter discussie stonden.

Naar verluidt heeft Van Rompuy verder gesnoeid in het maximale bedrag dat de komende 7 jaar mag worden begroot. Die som zou nu dalen van 973 naar 960 miljard euro. Voor de directe betalingen geldt een maximum van ruim 908 miljard euro, ook minder dan in november voorgesteld.

Onder voorzitterschap van Van Rompuy proberen de Europese leiders een akkoord te bereiken over de omvang van de Europese uitgaven voor de komende 7 jaar. 

Onderonsjes

Van Rompuy twitterde vrijdagochtend verder dat de top, die al uren was onderbroken, vrijdagochtend om 6.30 uur wordt hervat. In de tussentijd waren er talrijke onderonsjes van Europese leiders.

Zo overlegden Minister-president Mark Rutte, zijn Duitse collega Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en Europees president Herman Van Rompuy afgezonderd met elkaar.  Rutte twitterde dit in de nacht van donderdag op vrijdag.

De top begon donderdagavond met uren vertraging, nadat er al de hele middag tussen Europese leiders onderling overleg was geweest.

Compromis

Het voorstel over de meerjarenbegroting is bedoeld als compromis. Het document had eigenlijk al aan het begin van de top klaar moeten zijn. Maar toen waren de meningsverschillen tussen de Europese leiders klaarblijkelijk nog te groot.

Daardoor werd de start van het gezamenlijk beraad, die donderdag oorspronkelijk om 15.00 uur was gepland, al met bijna 6 uur uitgesteld.

Vijf vragen over de EU-begroting