BRUSSEL - Minister-president Mark Rutte is voorzichtig optimistisch dat de regeringsleiders en staatshoofden van de EU tijdens hun overleg over de EU-meerjarenbegroting tot een akkoord komen.

''Het zou kunnen. Als ik probeer de thermometer in het proces te steken dan zou het moeten kunnen. Maar het is nog steeds erg fragiel'', aldus Rutte donderdag bij aankomst in Brussel.

De EU-top begint om 17.30 uur, later dan gepland. Hoofdthema is de EU-begroting voor 2014-2020. Nederland vindt dat Europa net als veel lidstaten met minder geld moet rondkomen. Ook wil het kabinet de eerder zwaarbevochten jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel niet kwijt.

Rutte zei daarop niet te willen inleveren. Op de vraag welke eis hij eventueel bereid is op te geven om zo de jaarlijkse korting te behouden, zei de minister-president ''niets''.

Totale uitgaven

Rutte benadrukte dat de totale uitgaven van de EU omlaag moeten. Ook pleit hij voor een modernisering van het budget, zodat meer geld wordt ingezet op innovatie en onderzoek.

Voordat de top begint heeft Rutte aparte gespreken met leiders van enkele landen.

Vijf vragen over de Europese begroting