DEN HAAG - Als de ov-kaart voor studenten in 2016 wordt afgeschaft hoeft er niet per se een kortingskaart voor in de plaats te komen. 

Coalitiepartijen VVD en PvdA staan ook open voor andere opties, zoals bijvoorbeeld een trajectkaart, zolang deze maar niet duurder uitpakt dan een kortingskaart. Dat lieten PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis en VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg woensdag weten na berichtgeving van RTL Nieuws.

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat de kortingskaart er moest komen. Daarmee zou ruim 400 miljoen worden bespaard. ''Die opgave blijft als een paal boven water staan'', aldus Duisenberg.

Het geld dat overblijft voor een reisvoorziening voor studenten moet zo goed mogelijk besteed. ''Dat hoeft geen kortingskaart te zijn. We moeten met elkaar kijken naar de beste oplossing.''

Oplossingen 

Volgens Mohandis is er nog tijd genoeg om te komen met creatieve oplossingen. ''We vragen nu aan de minister om verder te kijken dan de kortingskaart. En dan moeten we zien waar we op uitkomen'', stelde de PvdA'er.

De oppositie vroeg in december nog aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs om de plannen opnieuw onder de loep te nemen. Zij wilde dat toen nog niet, omdat ze eerst met de Kamer een inhoudelijk debat wilde voeren. Dat debat staat voor volgende week op de agenda.

Nu ook de coalitie om is, zal Bussemaker toch naar alternatieven gaan kijken. Ze schreef eerder al in een brief dat ze een ''alternatief vervoersarrangement'' gaat invoeren, waarover ze met studenten en ov-bedrijven in overleg gaat.

'Stap vooruit'

De SP, die zich samen met het CDA uitsprak voor herbezinning over de kortingskaart, spreekt van een goede stap vooruit.

''Het laat maar weer eens zien dat niets in marmer is gebeiteld'', stelt Kamerlid Jasper van Dijk. Bovendien kon de coalitie volgens hem niet anders. ''Ze hadden hier geen meerderheid voor in de Eerste Kamer'', concludeert hij.

Gedoe

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt dat de kortingskaart per saldo niets oplevert ''Het klinkt allemaal heel mooi, maar het geeft een hoop gedoe om dat per student allemaal te regelen." Voorzitter Kai Heijneman pleit er dan ook voor om de ov-kaart voor studenten te handhaven en zo goed mogelijk in te zetten.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt blij te zijn dat de VVD en PvdA naar alternatieven willen kijken als de ov-kaart voor studenten verdwijnt.