DEN HAAG - Minister Dijsselbloem van Financiën ziet niets in de roep van een groot deel van de Tweede Kamer om de balkenendenorm van toepassing te laten zijn op banken die in handen van de staat zijn gekomen.
Dat bleek tijdens het debat woensdag over de nationalisatie van SNS Reaal afgelopen vrijdag, waardoor de bank werd behoed voor faillissement.
Die redding kostte de staat 3,7 miljard euro, en de bankensector één miljard euro. De top van SNS trad bovendien af en Gerard van Olphen werd aangesteld als nieuwe topman tegen een jaarlijks salaris van 550.000 euro.
Afgelopen dagen rezen er veel vragen over dat salaris en ook Dijsselbloem noemt het bedrag "zeker niet laag".
Maar, zo verklaarde hij: "Voor het runnen van een bank heb ik iemand nodig die zijn vak verstaat. Iemand die er voor kan zorgen dat we het geld weer zo snel mogelijk terug naar de belastingbetaler krijgen."
Heksenjacht
Volgens de minister "is een bank geen publieke sector" en zou hij bijvoorbeeld zelf geen bank kunnen leiden.
Dijsselbloem liet zich ook ontvallen dat hij vindt dat er de afgelopen dagen "bijna sprake was van een heksenjacht" als het ging om de toon waarop de discussie over het salaris werd gevoerd.
Pervers
PvdA-leider Diederik Samsom stelde maandag nog dat de hoogte van de beloning voor de nieuwe SNS-topman 'pervers' is.
Hij opperde dat de volgende topman niet meer dan de balkenendenorm zou moeten verdienen, zoals die ook geldt voor bestuurders in de publieke sector, en dat ook de andere salarissen in de financiële sector omlaag moeten.
Tijdens het debat legde de PvdA zich echter neer bij de uitleg van Dijsselbloem over het salaris van de nieuw aangestelde SNS-topman. De VVD diende nog een motie in voor loonmatiging bij staatsgesteunde banken.
Aansprakelijk
Een ander punt dat tijdens het debat aan de orde kwam, was het eventueel aansprakelijk stellen van oud-SNS-bestuurders. Dijsselbloem stelde in het debat dat hij wil dat het nieuwe bestuur van SNS probeert het oude bestuur aansprakelijk te stellen voor alles wat er mis is gegaan bij de bank.
Hij voegde eraan toe dat de juridische mogelijkheden beperkt zijn. "Ik wil geen verwachtingen wekken die niet waargemaakt kunnen worden." Eerder zei Dijsselbloem al dat hij wil dat het huidige SNS-bestuur bonussen aan oud-bestuurders probeert terug te vragen.
Bijdrage
Gedurende het debat bleek dat er nog veel vragen bestaan over de redding van SNS. "Waarom draait de bankensector niet geheel op voor SNS?", zo vroeg bijvoorbeeld PVV'er Tony van Dijck, wijzend op de miljardenwinsten die banken het afgelopen jaar maakten.
Maar volgens Dijsselbloem is "de weging zo goed mogelijk gemaakt" bij het bepalen van de bankenbijdrage en hij "acht het niet verantwoord om het meer te laten zijn". De minister wees in dat kader op het gevaar dat de kredietverlening van banken in gevaar komt.
DNB
Een andere vraag die aan de orde kwam was of bankentoezichthouder DNB "misschien heeft zitten slapen" waardoor de problemen van SNS niet bijtijds onderkend werden.
"Heeft het toezicht niet gewoon gefaald", aldus SP'er Arnold Merkies. De SP is samen met de PVV voorstander van een parlementair onderzoek naar dat toezicht. PvdA en VVD vinden dat te ver gaan, maar willen wel dat DNB zich in de Tweede Kamer komt verantwoorden over het toezicht op SNS.
Dijsselbloem reageerde over DNB dat de cultuur bij de toezichthouder er niet altijd één was van fouten erkennen. Ook zegt hij open te staan voor onderzoek naar de gang van zaken door de Algemene Rekenkamer.