DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt volgende week donderdag op aandringen van PVV-leider Geert Wilders over een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GroenLinks en SP dat een raadgevend referendum mogelijk maakt. 

Het voorstel ligt al 3 jaar op de plank.

Wilders wil het wetsvoorstel gebruiken om een referendum te organiseren over de vraag of Nederland wel of niet in de Europese Unie moet blijven.

Wilders was dinsdag in het Europadebat met premier Mark Rutte begonnen over het wetsvoorstel. PvdA-leider Diederik Samsom zei toen dat er rond het voorstel nog juridische details moesten worden opgelost. Zo ligt er ook nog een voorstel voor een correctief referendum, waarvoor de grondwet moet worden gewijzigd.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om die twee referenda tegelijk te behandelen in het parlement, maar op verzoek van Wilders worden ze nu dus uit elkaar gehaald.

Samsom

Samsom steunde vorige week plannen van Wilders om een referendum over Europa mogelijk te maken niet. Samsom zei dat dat niet nodig is omdat de Europese verkiezingen van volgend jaar juni kunnen worden opgevat als een referendum. Bovendien is een referendum over wel of niet in de EU ''veel te plat en te smal''.

In 2005 werd in Nederland een referendum gehouden over de Europese grondwet. Dat gebeurde via een initiatiefwet van PvdA, D66 en GroenLinks. Een ruime meerderheid van de bevolking wees die grondwet toen af. Vervolgens werd de grondwet veranderd in een Europees verdrag. Dat werd zonder referendum door Nederland geratificeerd.