DEN HAAG - Het zou ''netjes'' zijn als de SNS-top de bonussen terugbetaalt die zij in de jaren 2006-2008 ''ten onrechte'' heeft gekregen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTLZ.

Dijsselbloem zei dat hij juridisch weinig mogelijkheden heeft om bonussen terug te eisen. Hij wilde niet zover gaan om een moreel appel te doen op de oud-bestuurders om hun bonussen terug te betalen, maar zei wel: ''Het zou zeker netjes zijn als ze dat zouden doen.''

Hij heeft de raad van commissarissen van SNS Reaal gevraagd om te bekijken of er toch nog bonussen kunnen worden teruggehaald die bij SNS zijn uitbetaald in de periode voor de bank staatssteun kreeg op 12 november 2008. Vanaf dat moment zijn zeker geen bonussen meer uitbetaald.

Juridisch

Dijsselbloem heeft op dit moment juridisch alleen mogelijkheden om bonussen die de afgelopen 5 jaar zijn uitbetaald terug te eisen.

Aangezien er na 12 november 2008 geen bonussen meer zijn verstrekt bij SNS, betekent dat hij mogelijk alleen nog bonussen kan terugeisen die betaald zijn tussen 1 februari 2008 en 12 november 2008.

''Daar kijken we nu naar, wat daar nog kan.'' Strengere wetgeving die meer kansen geeft op het terughalen van bonussen bij wanprestaties ligt op dit moment nog bij de Eerste Kamer en is dus nog niet aangenomen.