DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66 en het CDA is vooralsnog geen voorstander van een parlementair onderzoek of een parlementaire enquête naar de ondergang van SNS, maar sluit die middelen ook niet uit. 

ChristenUnie, SP en de PVV willen wel een enquête waarbij mensen onder ede gehoord kunnen worden, of de lichtere variant, een parlementair onderzoek.

ChristenUnie en SP pleitten maandag als eersten voor respectievelijk een enquête en een onderzoek. De PVV sloot zich bij het ChristenUnie-voorstel aan. Maar de andere partijen willen eerst het Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën - waarschijnlijk woensdag - en een hoorzitting met De Nederlandsche Bank afwachten.

''We sluiten niks uit, maar op dit moment is de vraag nog prematuur. Eerst een debat met de minister en een hoorzitting en daarna bekijken we of er nog vragen over zijn die een onderzoek of enquête rechtvaardigen'', zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers.

CDA

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum sluit een parlementaire enquête of parlementair onderzoek niet uit, maar neigt op dit moment het meest naar een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Algemene Rekenkamer.

Een enquête is tijdrovend en mogelijk niet nodig om de informatie boven tafel te krijgen die de Kamer wil hebben, aldus Van Hijum.

PVV

De PVV gaat wel voluit voor een enquête, maar kan leven met een onderzoek als daar een Kamermeerderheid voor is. In een enquête of onderzoek moet ook aandacht zijn voor het 'old boys network'. Volgens PVV-Kamerlid Van Dijck spelen allerlei bestuurders in de financiële wereld elkaar de bal toe.

SNS werd afgelopen vrijdag voor 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat de bank volgens Dijsselbloem anders failliet was gegaan en de gevolgen voor het Nederlandse financiële stelsel groot waren geweest. De ellende bij SNS begon nadat de bank in 2008 een omvangrijke en risicovolle vastgoedportefeuille van ABN Amro had overgenomen. 

Dijsselbloem

De Tweede Kamer wil nog deze week debatteren met  Dijsselbloem. Het debat zal zeer waarschijnlijk woensdag worden gevoerd.

De Kamer steunt de nationalisatie in overgrote meerderheid, maar heeft nog wel veel vragen over hoe het zo heeft kunnen komen en of het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) voldoende is geweest.