DEN HAAG - Nu er volgens opsporingsorganisatie Europol ook vijf Nederlanders betrokken zijn bij een vorm van omkoping in het het internationale voetbal willen PvdA en CDA meer informatie.

De partijen willen dat deze vorm van sportcriminaliteit wordt aangepakt en vragen dinsdag een debat aan met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Hanke Bruins Slot (CDA-Kamerlid) vraagt zich af of er wel voldoende kennis, kunde en capaciteit is om matchfixing aan te pakken. Bij matchfixing manipuleren sporters en officials tegen betaling de uitslag van wedstrijden waarbij bijvoorbeeld grote goksyndicaten forse bedragen kunnen opstrijken.

Aanwijzingingen

''Er is nu in opdracht van het kabinet net een onderzoek bezig, maar er liggen sinds maandag ook concrete aanwijzingen'', aldus Bruins Slot.

Zij ziet dat de blik nu op voetbal is gericht, maar gaat er vanuit dat ook andere sporten met matchfixing hebben te maken.

''Er loopt een onderzoek, maar sporters kunnen nog steeds niet terecht bij een meldpunt. Terwijl je alle meldingen die daar binnenkomen ook zou kunnen meenemen in je onderzoek.''

Nederlandse verdachten

PvdA'er Tjeerd van Dekken vindt het belangrijk dat er een justitieel onderzoek komt, nu er volgens Europol vijf Nederlandse verdachten zouden zijn. ''Er is nu een onderzoek en dat is belangrijk, maar de minister van Justitie moet er een veel prominentere rol in gaan spelen. Dat is echt nodig.''

Van Dekken: ''Blijkbaar is er sprake van matchfixing, dat zou de Nederlandse voetbalsport kunnen raken en dat moet je gewoon niet willen. Voetbal in Nederland moet schoon en veilig zijn.'' Bruins Slot: ''Dit raakt het hart van de sport en het vertrouwen dat sport schoon is.''

Onderste steen

Namens minister Schippers laat een woordvoerder weten dat het nieuws van maandag laat zien dat het nodig is om de onderste steen boven te krijgen.

Tijdens het onderzoek, waarvoor Schippers een week geleden opdracht gaf, is er goed contact met Europol, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie, politie, KNVB, VVCS, NOC*NSF en Kansspelautoriteit, benadrukt de zegsman.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie werd maandag eveneens verrast door de resultaten van het Europol-onderzoek. Opstelten zei dinsdag dat hij nu snel van het OM de feiten wil hebben over de 5 Nederlandse betrokkenen.

''Ik ga er vanuit dat Europol een heel goed rapport heeft afgeleverd. Nu moet ik even weten om wie het in Nederland gaat, dan kunnen we daar wat aan doen'', aldus de minister die aangeeft dat hij de zaak ''bloedserieus'' neemt.

Opstelten twijfelt niet aan de gegevens van Europol. ''Ik ga uit van de juistheid van hun gegevens. Nu gaat het er om Europol en onze organisatie te 'matchen'. We werken heel goed samen bijvoorbeeld op het gebied van drugsonderzoek. Daar herken ik de gegevens, dat zijn de onze. Dit was wel nieuws voor mij.''