AMSTERDAM - De Franse president François Hollande heeft dinsdag in het Europees Parlement gepleit voor verdere politieke integratie in de Europese Unie.

"We hebben een sterkere politieke unie nodig. Anders is Europa te zwak", zo zei Hollande tijdens een toespraak in Straatsburg.

Hij pleitte onder andere voor een intensievere economische en financiële samenwerking en een gemeenschappelijk buitenland- en defensiebeleid, waarbij hij refereerde aan de  Franse interventie in Mali.

Hollande stelde in zijn toespraak dat de Europese Unie draait om solidariteit. Landen kunnen niet alleen handelen vanuit de nationale interesse en alleen kiezen voor dat wat voor het eigen land het beste is, zo waarschuwde Hollande.

"Europa is politieke wil. Waar de regels die we hebben voortkomen uit solidariteit. Europa kan niet alleen een markt zijn, of een euro. Een club van landen die alleen iets van Europa wil, maar niets wil geven."

Vertrouwen

Hollande bestempelde de Europese Unie als 'een geweldig idee'. Volgens hem is, nu de crisis op zijn einde lijkt te lopen, het gebrek aan vertrouwen onder burgers het grootste gevaar voor Europa.  

Volgens Hollande moeten lidstaten echter niet alles van de EU in twijfel trekken. "Maar we kunnen wel praten over een nieuw ontwerp", zo deed hij de Britse premier David Cameron een handreiking. 

Tegenwicht

Hollande biedt met zijn uitspraken verder juist tegenwicht aan de speech van Cameron. Die stelde onlangs opnieuw te willen onderhandelen over de voorwaarden van het lidmaatschap van de Europese Unie.

Dat de EU steeds meer in politieke unie verandert, wees hij juist af. Dinsdag debatteert de Nederlandse Tweede Kamer over de speech van Cameron. 

Debat

In aanloop naar dat debat liet het CDA dinsdag weten dat het wil dat de EU minder gaat beslissen over zaken die ook op nationaal niveau geregeld kunnen worden. ''Hij heeft gelijk. We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook alweer om ging'', aldus Buma over de toespraak van Cameron.

Nederland wil net als de Britten de EU als geheel verbeteren, maar zonder losse 'opt-outs', waarbij EU-landen op onderdelen niet meedoen met de rest van de EU, zo liet premier Rutte onlangs weten in reactie op de speech van Cameron. 

Rutte hamert op een versterking van de interne markt en een doelmatiger bestuur van de EU, dat minder kost. De EU-landen moeten daarbij ''goed kijken wat Europa moet doen en wat landen zelf het beste kunnen doen''.

Meerjarenbegroting

In zijn toespraak ging Hollande ook in op de aanstaande onderhandelingen over de meerjarenbegroting van  Europa, die eind deze week in Brussel worden voortgezet. Tijdens de vorige onderhandelingen konden de landen het niet eens worden over het bedrag van 1033 miljard euro dat is voorgesteld om uit te trekken voor een periode van 7 jaar vanaf 2014. 

Volgens Hollande worden het 'stevige onderhandelingen', juist omdat Groot-Britannië zo aanstuurt op een flinke verlaging van het bedrag. Ook Nederland pleit voor een verlaging van het budget.

Volgens Hollande kan het bedrag iets verlaagd worden, maar is het bedrag nodig om de economie in Europa niet verder te verzwakken. 

Lees meer over de meerjarenbegroting