AMSTERDAM - De SP wil een parlementair onderzoek naar de ontwikkelingen de afgelopen 7 jaar bij SNS die ertoe hebben geleid dat de bank vrijdag door de Staat werd genationaliseerd.

Dat heeft SP-Kamerlid Arnold Merkies maandag laten weten.

Merkies zet in op een parlementair onderzoek, omdat dat een lichtere variant is dan een parlementaire enquête. Hij denkt voor een onderzoek eerder een Kamermeerderheid achter zijn voorstel te krijgen.

Merkies wil alles weten over het 'mismanagement' bij SNS waarvan premier Mark Rutte vrijdag sprak. Ook wil hij weten waarom De Nederlandsche Bank (DNB) niet heeft ingegrepen toen SNS in 2006 voor veel geld een risicovolle vastgoedportefeuille van ABN Amro overkocht.

Grootheidswaanzin

Volgens het Tweede Kamerlid leed de top van de bank aan grootheidswaanzin. "Gewone Nederlanders moeten nu voor dit wangedrag opdraaien. De toezichthouder heeft die risico's mogelijk veel eerder kunnen signaleren. Ik wil alle feiten op tafel, zodat nieuwe fiasco's voorkomen kunnen worden."

Bij DNB hadden volgens Merkies alle alarmbellen moeten gaan rinkelen toen SNS Bouwfonds overnam van ABN. "Hoe kon DNB dit laten gebeuren?''

ChristenUnie

Carola Schouten (ChristenUnie) wil in een enquête doen aan waarheidsvinding, kijken naar de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen bij het debacle rond SNS Reaal. Ze wil ook onderzoeken of mensen aansprakelijk zijn of kunnen worden gesteld en lessen trekken voor de toekomst.

Voor de voorstellen van SP en ChristenUnie is vooralsnog geen meerderheid in de Kamer. In elk geval de PvdA en D66 willen eerst een debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voeren en een hoorzitting houden met De Nederlandsche Bank. Het debat met Dijsselbloem is mogelijk woensdag.

Enquête

Volgens de NOS wil de SP het liefts een parlementaire enquête, waarbij mensen onder ede kunnen worden verhoord. Maar als andere partijen daar niet voor zijn, zal de partij aandringen op een parlementair onderzoek, aldus de omroep.

Eerder lieten regeringspartijen VVD en PvdA al weten dat DNB uitleg moet komen geven in de Tweede Kamer.