DEN HAAG - PvdA-leider Diederik Samsom ''weigert te zeggen'' dat ouderen het enige slachtoffer zijn van de economische crisis.

In tegenstelling tot zo'n 40 jaar geleden vormen mensen van boven de 50 de rijkste groep van het land. Zij bezitten gezamenlijk 30 tot 40 procent van het totale vermogen.

Samsom zei dat maandag tijdens een door het damesblad Libelle georganiseerde bijeenkomst in Den Haag.

Samsom kreeg daar veel vragen uit de zaal over de inkomensachteruitgang die het gevolg is van het overheidsbeleid. Hij erkende dat ouderen worden getroffen door een stapeling van maatregelen die hun koopkracht aantasten.

Pensioen

Bovendien krijgen ze te maken met lagere pensioenen. Maar de ingrepen zijn volgens de PvdA-leider onvermijdelijk om de economie weer gezond te maken. Daar is de afgelopen jaren te lang mee gewacht, zei hij.

Samsom onderstreepte dat degenen met de laagste inkomens, zoals mensen met alleen AOW, door het kabinet worden ontzien en dat van huishoudens die het wat beter hebben een extra bijdrage wordt gevraagd.

Samsom

Samsom ging tijdens het debat ook in op de nationalisatie van SNS Reaal van afgelopen vrijdag. De PvdA-leider wil dat de volgende SNS-topman niet meer dan de balkenendenorm verdient en dat bovendien alle salarissen in de financiële sector omlaag gaan.

Gerard van Olphen, de nieuwe topman van het vrijdag genationaliseerde SNS gaat 5,5 ton verdienden. Samsom noemde deze beloning 'pervers'.

Volgens Samsom zijn de salarissen in de financiële sector buitensporig. "Bij SNS werken honderden mensen die meer verdienen dan zes ton. Dat moet omlaag."