AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) moet in de Tweede Kamer komen uitleggen wat er mis is gegaan met het toezicht op SNS Reaal.

Coalitiepartijen PvdA en de VVD willen weten of de toezichthouder op de financiële sector zijn werk wel goed heeft gedaan. DNB erkende vrijdag dat in 2006 had moeten worden ingegrepen.

De bank en verzekeraar die in 2008 al achthonderd miljoen aan staatssteun kreeg, werd vrijdag genationaliseerd, een kostenpost voor de staat van zeker 3,7 miljard euro. Premier Mark Rutte (VVD) betichtte SNS-bestuurders van mismanagement.

"Als een grote bank ten onder gaat in Nederland, is het reëel om met de toezichthouder te spreken," zei Mark Harbers van de VVD zondag tegen RTL Nieuws. "Het gaat mij niet om schuldigen aan te wijzen. Er is een enorm ingrijpend besluit genomen wat veel geld kost. Dan kan je niet over één nacht ijs gaan, dan moet je van elkaar leren hoe het zover heeft kunnen komen."

PvdA'er Henk Nijboer uit zich in soortgelijke bewoordingen. "Uiteindelijk heeft de belastingbetaler moeten bijpassen en dat is niet gewenst. We moeten kijken hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen."

Bouwfonds

SNS kocht in 2006 van de opbrengst van de beursgang het Bouwfonds, terwijl de bank geen ervaring had met vastgoed. Dat heeft SNS reaal de kop gekost, is nu gebleken.

DNB had dat moeten inzien en PvdA en VVD willen weten of er ook in de jaren fouten zijn gemaakt. "Wat zijn nu zaken die De Nederlandsche Bank vijf zes jaar geleden wel heeft toegestaan, waarvan we met de kennis van vandaag moeten zeggen: dat moeten we nooit meer toestaan?", vraagt Harbers zich af.