DEN HAAG - Ongeveer 3000 EU-ambtenaren krijgen een hoger salaris dan de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

Dat blijkt zondag uit antwoorden van de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Die had begin januari vragen gesteld over de salarissen van de EU-ambtenaren.

Uit de antwoorden blijkt dat het brutosalaris van 3000 ambtenaren hoger ligt dan 144.000 euro, het bedrag dat Rutte jaarlijks verdient. Als naar het netto-salaris wordt gekeken, ligt het aantal ambtenaren dat meer verdient dan Rutte nog een heel stuk hoger.

Versobering

Ministers Frans Timmermans en Ronald Plasterk laten in hun antwoord weten ''dat dit één van de redenen is waarom het kabinet inzet op versobering van de salarissen en vergoedingen voor Europese ambtenaren''.

Omtzigt wil desondanks graag van Rutte weten of hij, zoals hij eerder had toegezegd, gaat inzetten op lagere salarissen. ''Het CDA wil snel actie van Rutte. Ook willen we weten wat de Europese Commissie ervan vindt'', aldus Omtzigt.

Minder belasting

In totaal zijn er ongeveer 50.000 EU-ambtenaren. Die betalen momenteel 5,5 procent minder belasting dan in 2012, omdat de solidariteitsheffing is afgeschaft en ''er nog geen akkoord is bereikt over herziening van het EU-ambtenarenstatuut'', zoals in de antwoorden wordt vermeld.

''Hier gaat de belasting omhoog en de pensioenen omlaag, terwijl daar de belasting juist daalt. Volgens mij ben je dan verkeerd bezig'', aldus Omtzigt. De ministers laten weten te betreuren dat er geen solidariteitsheffing plaatsvindt.