AMSTERDAM - Het is belachelijk om te stellen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een miljard euro moet reserveren voor de gedupeerden van aardgaswinning in het noorden van het land. 

Dat zei VVD-Kamerlid René Leegte zaterdag op Radio 1 in een reactie op een idee van de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg.

"Het is uitermate onverstandig om over de rug van geschrokken burgers een claim van een miljard neer te leggen", zei Leegte.

De claim zou onterecht de verwachting wekken dat er geld in aantocht is en de onrust aanwakkeren.

Onrust

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Vrijdag bleek dat die in kracht kunnen toenemen tot 5,0. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft aangegeven geen reden te zien de gaswinning terug te schroeven.

Van den Berg zei vrijdag bij een werkbezoek in Loppersum tegen RTV Noord dat de NAM een miljard euro moe stoppen in een fonds voor de gedupeerden van de aardgaswinning.

Volgens hem is sprake van een vertrouwensbreuk die om een forse compensatie vraagt. Het geld zou nodig zijn om de leefbaarheid in de regio te versterken. Ook moet de waardedaling van de woningen worden gecompenseerd.

Onderzoek

Leegte stelt dat er alleen een rapport is waarin wordt gesteld dat er een 'statistische aanleiding is om te veronderstellen dat er zwaardere bevingen zouden kunnen zijn'.

Volgens het Kamerlid is meer onderzoek nodig voordat iets kan worden gezegd over eventuele schadebedragen. "Iedere speculatie maakt extra emoties los en mensen zijn al geschrokken."

Kamp zegde eerder honderd miljoen euro toe om op korte termijn gebouwen te verstevigen. Dat is volgens Leegte een betere aanpak.