DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte zegt dat de nationalisatie van SNS een gevolg is van mismanagement en grote blunders.

Dat zei de premier vrijdag in een reactie op de gebeurtenissen rondom de bank.

SNS kocht na de beursgang in 2006 voor 840 miljoen euro een vastgoedportefeuille die al snel een zeer slechte investering bleek. De top van SNS nam vrijdag ontslag na de nationalisering. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein was in 2006 al de financiële topman.

Rutte wilde de nationalisatie van SNS niet vergelijken met het redden van banken op het hoogtepunt van de kredietcrisis eind 2008.

''Toen hadden we een ernstige systeemcrisis waarin banken dreigden om te vallen. Deze situatie is echt anders. Nu hebben we te maken met mismanagement bij de bank.''

Hoe dan ook heeft Rutte ''barstende koppijn'' van de nationalisatie, maar hij vindt dat er geen andere keus was. Had het kabinet dit niet gedaan, dan waren niet alleen de rekeningen van 1,6 miljoen spaarders bij SNS in het geding gekomen, maar in potentie de hele financiële sector in Nederland en daarmee ook de spaarders bij andere banken. Volgens Rutte waren dan ''onaanvaardbare risico's'' genomen.

Pittig

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat de aankopen van SNS in 2006 een ''hele grote fout'' waren van de toenmalige SNS-top. Hij noemde het aandeel dat de banken moeten bijdragen aan de redding van SNS 'een pittige opgave'.

De minister benoemde in dat kader dat ook banken te maken hebben met 'economisch zwaar weer' en dat ze hun balansen op orde moeten krijgen.

Salaris

Verder zei Dijsselbloem dat de nieuwe topman van SNS, de van Achmea overgekomen Gerard van Olphen, 550.000 euro per jaar gaat verdienen, wat minder is dan het salaris van de vorige topman.

Volgens Dijsselbloem is dat een bescheiden en respectabel bedrag voor iemand met deze verantwoordelijkheid en kwaliteiten.

Van de banken is gevraagd om 1 miljard bij te dragen om SNS overeind te kunnen houden.

Voorzichtig

Volgens Dijsselbloem is er het 'maximale' gevraagd van de banken: "We moeten ook voorzichtig zijn dat ook zij niet in de problemen komen."

Verder zei Dijsselbloem dat hij het 'uitermate pijnlijk' vindt dat 'door slechte besluiten in het verleden de staat opnieuw moet opdraaien voor de redding van een bank'. Wel benadrukte hij dat deze redding niets zegt over andere banken.

Om zo'n situatie in de toekomst te voorkomen, moeten er waarschijnlijk nog meer maatregelen worden genomen, zo besloot de minister.

Zie ook:
SNS Reaal in staatshanden
'SNS ten onder door onverantwoord bestuur'
Bankrun dreigde meerdere keren bij SNS
Beleggers SNS Reaal zijn geld kwijt
Banken steunen nationalisatie SNS
Europese Commissie wacht op melding over SNS
Financieel topman Achmea gaat SNS leiden
SNS Reaal ten onder aan vastgoedproblemen
Alle reddingsacties van de staat sinds 'ABN Amro'