DEN HAAG - VVD, SP, D66 en SGP willen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie weten of de missies van de marine in gevaar zijn omdat er geen helikopters beschikbaar zijn.

De nieuwe NH-90 kampt met problemen, terwijl oude helikopters al buiten gebruik zijn genomen.

''Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de marine zonder helikopter wegvaart'', stelt VVD-Kamerlid Ronald Vuijk.

Hij wil weten hoe de al geleverde NH-90's worden ingezet en of de problemen de operaties van de krijgsmacht beïnvloeden. ''Daar wil ik wel opheldering van de minister over''. Hij gaat over de kwestie schriftelijke vragen stellen.

Alouette

De Telegraaf meldde vrijdag dat er zo weinig heli's zijn dat de marine een Belgische Alouette heeft moeten lenen. Volgens het ministerie van Defensie wordt de Aloutte echter gebruikt omdat er een nauwe samenwerking is met de Belgen.

Een woordvoerster liet weten dat dit niets met de NH-90's te maken heeft. Vorig jaar nam de marine ook al twee keer een Alouette mee.

Eerder deze maand is een NH-90 voor het eerst meegenomen op missie. De helkopter is mee met Hr. Ms. De Ruyter om piraterij voor de kust van Somalië te bestrijden.

Bezorgd

Ook D66 is bezorgd. ''De NH-90 moet als de bliksem worden geleverd. Zeker als het tekort aan helikopters de operaties raakt'', aldus Kamerlid Wassila Hachchi, die stelt dat de problemen ook te maken hebben met de bezuinigingen waar Defensie mee kampt.

Ze benadrukt net als de VVD dat het dossier al een hele tijd discussie oplevert maar dat de gevolgen voor de marine voor haar nieuw zijn.