DEN HAAG - Het aantal Nederlanders dat vindt dat er meer geld naar ontwikkelingshulp moet gaan, blijft afnemen. 

Wilde in 2006 nog circa 50 procent van de Nederlandse kiezers dat meer geld aan ontwikkelingshulp werd uitgegeven, vorig jaar was dat nog maar 22 procent.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de eerste resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek. Dat werd kort na de Tweede Kamerverkiezingen van september gehouden.

Van de PVV-stemmers wil maar 3 procent dat er meer geld wordt besteed aan ontwikkelingshulp en bij de VVD-stemmer ligt dat percentage op 7. Bij de achterban van SP, PvdA en D66 ligt dat met ruim 30 procent beduidend hoger.

Afschaffing

Een op de drie stemgerechtigden is voorstander van volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Twee derde wil die juist behouden. Sinds 2006 vinden steeds meer mensen dat dit fiscale voordeel aan banden moet worden gelegd.

Ook het draagvlak voor nieuwe kerncentrales kalft volgens het CBS af. 60 procent van de ondervraagden blijkt tegen en nog maar 20 procent is voorstander van kernenergie. In 2006 stond nog een kwart van de Nederlanders achter uitbreiding van het aantal kerncentrales.

Democratie

Gevraagd naar hun vertrouwen in de democratie antwoorden vier van de vijf stemgerechtigden (79 procent) dat ze tamelijk tot zeer tevreden zijn. Dat is iets meer dan in 2010 en 2006, toen driekwart hierover content was.

Minder tevreden zijn Nederlanders over het functioneren van de democratie in de Europese Unie. Het vertrouwen in het democratisch gehalte van de EU nam met 5 procentpunt af ten opzichte van 2010.