AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid wil dat er onderzoek komt naar pedofilie onder vrouwen in Nederland.

Dat zeggen woordvoerders van VVD en SP tegen NU.nl naar aanleiding van een uitzending van het SBS-programma Undercover in Nederland dat zondagavond wordt uitgezonden.

In het programma van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman wordt een vrouw (Liesbeth) die speelt dat ze pedofiele gevoelens heeft, door pedofielenvereniging Martijn doorverwezen naar een hulpverleenster met de bedoeling haar te helpen omgaan met haar gevoelens.

Eenmaal in contact blijkt echter dat de 'hulpverleenster' juist stimuleert om seks te hebben met minderjarigen. Ze biedt zelfs een tweejarige kind daarvoor aan, waarvan de vader niet op de hoogte is.

Peter Oskam, Tweede Kamerlid CDA, noemt het 'te walgelijk voor woorden.' "En zeker voor de kinderen op deze jonge leeftijd."

Onderzoek

Daarom wordt er gepleit voor onderzoek door het ministerie van Justitie naar het aantal pedofiele vrouwen dat de fout ingaat in Nederland. Tweede Kamerleden van de VVD, SP, D66 en CDA gaan hierover gezamenlijk schriftelijk Kamervragen stellen.

Nine Kooiman (SP): "Meestal gaan we ervan uit dat het een mannelijke pedofiel is, maar dat is onterecht. Het kan een vrouwelijke pleger zijn. Hulpverlening, politie en justitie richten zich ook vaak op mannen. Ze weten niet hoeveel vrouwen er zijn en hoe ze te werk gaan. Het is te onbekend en daarom is onderzoek snel nodig."

Mail

Stegeman stuurde als de fictieve Liesbeth een mail naar de ontbonden Partij voor de Naastenliefde om advies in te winnen over hoe om te gaan met haar pedofiele gevoelens.

Stegeman wilde in de eerste instantie in zijn uitzending aandacht vragen voor de rol van pedofiele vrouwen in Nederland, "omdat er weinig bekend is over deze verborgen groep"

"Ik werd meteen met de hulpverleenster in contact gebracht door Marthijn Uittenboogaard die sprak in naam van de vereniging Martijn", zegt Stegeman tegen NU.nl. De desbetreffende vrouw woont in de Griekse hoofdstad Athene, waar 'Liesbeth' dan ook naar toe is gegaan.

Dat de Nederlands sprekende hulpverleenster in Athene zelf een actieve pedofiel bleek te zijn, daar had de onderzoeksjournalist geen rekening mee gehouden. Uittenbogaard zou zelf ook verbaasd zijn.

Leren

"Ik dacht er goed te doen door haar een e-mail te forwarden van een vrouw met pedofiele gevoelens die expliciet aangaf een gelijkgestemde vrouw te zoeken", zegt hij in een reactie tegen Stegeman. "Mocht ik hierbij een fout gemaakt hebben dan zal ik daarvan leren."

Stegeman is er echter wel van overtuigd dat Martijn wist dat de hulpverleenster een actieve pedofiel is. "De vrouwelijke pedofiel is een bekende in het pedofielencircuit in Nederland en Uittenbogaard had hiervan moeten weten." De pedofiele vrouw is inmiddels gearresteerd door de Griekse politie.

Ard van der Steur, Kamerlid van de VVD, zegt dat de vier partijen in de Kamer willen dat het ministerie gaat onderzoeken of Martijn inderdaad bewust verwijst naar pedofiele vrouwen die anderen aanzetten tot het hebben van seks met minderjarigen.

Verboden

De rechtbank in Assen heeft de vereniging Martijn vorig jaar verboden. De vereniging was ook meteen ontbonden. De undercoveractie van Stegeman vond nog plaats voor de ontbinding. Martijn is tegen de veroordeling in beroep gegaan.

Letselschadespecialist Yme Drost, die zich jarenlang inzette voor een verbod op Martijn, denkt dat de beelden van Undercover in Nederland het Openbaar Ministerie zullen helpen in de rechtszaak tegen Martijn waarvan het hoger beroep dient op 7 maart.

De uitzending van Undercover in Nederland is zondag 3 februari te zien op SBS6