AMSTERDAM - De PvdA gaat zich niet verzetten tegen het afschaffen van statiegeld op plastic flessen. Kamerlid Manon Fokke (PvdA) zei dinsdag dat haar fractie nog steeds voor het behoud van statiegeld is. 

"Maar continuïteit van bestuur is ook heel belangrijk", voegde zij daaraan toe. Het vorige kabinet besloot om statiegeld af te schaffen.

"We zijn niet blij en we zijn niet trots op het besluit", zei Fokke. "Maar het is gelopen zoals het is gelopen. De overheid moet ook betrouwbaar zijn." Ze beloofde de afschaffing 'zeer kritisch te gaan volgen'.

Het PvdA-Kamerlid werd fel onder vuur genomen door onder meer de SP en GroenLinks. "In de politiek moet je soms ook je rug rechthouden en ergens voor staan", beet SP-Kamerlid Henk van Gerven Fokke toe. Volgens hem buigt de PvdA voor de verpakkingsindustrie.

Gemeenten

"Ik ben diep teleurgesteld in de draai van de PvdA", zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Het vorige kabinet van VVD, CDA en gedoogpartij PVV wilde van het statiegeld op petflessen af. De PvdA was daartegen.

De kwestie werd voorgelegd aan de gemeenten, die instemden met het plan. Volgens Van Tongeren was de keuze die aan gemeenten werd voorgelegd niet duidelijk, maar Fokke bestrijdt dit.

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) liet in november de Tweede Kamer al weten dat zij vasthoudt aan het plan van haar voorganger Joop Atsma (CDA). Hij sloot een overeenkomst met het bedrijfsleven om zwerfafval terug te dringen. In 2014 gaat een proef van start. Als die succesvol blijkt kan het statiegeld in 2015 worden afgeschaft.