VVD wijst staatssecretaris terecht om tabaksplaatjes

DEN HAAG - De VVD vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid zich actief moet inzetten om te voorkomen dat pakjes shag of sigaretten in de toekomst worden voorzien van een afschrikwekkende foto.

VVD-Kamerlid Arno Rutte reageert verbolgen op de aankondiging dat het kabinet in zal stemmen met een Europees voorstel waardoor lidstaten verplicht worden rokers beter te informeren over de risico's.

"De staatssecretaris verschuilt zich achter Brussel terwijl hij ten strijde zou moeten trekken tegen deze bemoeizucht. Ons rookbeleid is onze zaak", aldus Rutte.

"Willen we straks ook plaatjes van dikke mensen op een pakje boter? Of van dronken mensen op een fles wijn? Of van verkeersslachtoffers op auto's?"

Keihard

Bovendien is de VVD van mening dat dit voorstel 'ondernemend Nederland keihard raakt'.

Rutte: "Dit kost geld en banen. Bij verkooppunten als tankstations, bij de Nederlandse tabaksindustrie en de bedrijven die daarvoor diensten leveren."

De PvdA is wel voorstander van het Europese voorstel. In het regeerakkoord was er niets over afgesproken.

Instemmen

Het voorstel moet nog door het Europees Parlement. Ook moeten alle EU-lidstaten ermee instemmen voordat de foto's op de pakjes geplaatst worden.

Het kabinet verwacht dat het nog enige jaren zal duren voor de foto's daadwerkelijk op de tabak staan. Het zal dan gaan om foto's van bijvoorbeeld een zwarte long, een grafzerk of een lege kinderwagen, die in één klap duidelijk maken wat het gevaar van roken is.

Momenteel staan er al waarschuwingsteksten op pakjes tabak, maar die lijken veel rokers amper te deren.

Jongeren

Volgens het kabinet sluit het Europese voorstel goed aan bij het Nederlandse beleid dat erop gericht is roken terug te dringen, met name onder jongeren.

Onlangs besloot het kabinet daarom dat aan jongeren onder de 18 jaar geen tabak meer verkocht mag worden.

Lees meer over:
Tip de redactie