Voorlopig geen bezoek verdachten zedenzaak

DEN HAAG - Een bezoek van Richard van O. in de gevangenis aan zijn echtgenoot en hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Na een eerdere weigering van staatssecretaris Fred Teeven daaraan mee te werken, hebben ze nu wel toestemming van hem. Teeven stelt daaraan echter wel de voorwaarde dat ze geen lichamelijk contact hebben.

Een woordvoerder van Teeven liet weten dat ''de personen in kwestie hebben aangegeven niet mee te werken aan de uitvoering van de voorwaarden. Het bezoek zal daarom niet plaatsvinden’’. Van O. en M. hebben elkaar, buiten de rechtszaal om, 2 jaar niet gezien.

Advies

Teeven baseerde zijn aanvankelijke weigering op een advies van het Openbaar Ministerie (OM). Dat vindt dat een dergelijk bezoek maatschappelijk niet uit te leggen is. Een beroepscommissie was het daarmee niet eens en wilde een nieuw besluit.

Van O.'s advocaat Erik van Kregten kondigde eerder al aan dat wanneer er voorwaarden zouden worden gesteld, hij overweegt een kort geding aan te spannen.

Tjalling van der Goot, advocaat van Robert M., wilde niet op de zaak reageren. 

Advocaat

Richard Korver, advocaat van de slachtoffers zegt dat zijn cliënten het ''uiterst ongepast'' vinden als Van O. M. in de gevangenis zou mogen opzoeken. Zeker als dat, zoals Van O. wil, zonder toezicht zou gebeuren.

''Wie denkt dat door verloop van tijd de maatschappelijke commotie wel luwt, heeft het fout. Cliënten bereiden zich juist nu voor op een uiterst pijnlijke herhaling’’, verwees Korver op de aankomende zittingen in hoger beroep. ''Ze zitten straks weer volop in de ellende. De timing van het verzoek zou dan ook juist te denken moeten geven.’’

Dwangverpleging

M. werd in mei veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het veelvuldig misbruiken van zeer jonge kinderen en het filmen daarvan. Zijn echtgenoot Van O. kreeg 6 jaar. Hij was volgens de rechtbank in Amsterdam medeplichtig aan het misbruik.

Van O. wist wat zijn man uitspookte en heeft hierbij een faciliterende rol gespeeld, aldus de rechters. Beide mannen en het OM gingen in hoger beroep. Op 11 februari staat een nieuwe pro-formazitting gepland.

Robert M. werd in december 2010 opgepakt, nadat beeldmateriaal van een van zijn slachtoffertjes in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno was opgedoken. M. heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt, justitie heeft hem voor 67 gevallen vervolgd.

De uit Letland afkomstige verdachte legde het misbruik veelvuldig op foto en video vast. Deze bestanden deelde hij via internet met pedofielen elders op de wereld. Voor zijn arrestatie was hij werkzaam op Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas. M. is inmiddels geobserveerd in de psychiatrische kliniek Oldenkotte.

Alles over de Amsterdams zedenzaak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie