Deel Kamerleden negeert regels nevenfuncties

ROTTERDAM - Ongeveer 30 leden van de Tweede Kamer hebben zich niet gehouden aan de regels over nevenfuncties.

Hun gegevens in het nevenfunctieregister klopten niet of waren verouderd. Dat meldt het AD. Volgens de krant hebben tientallen politici hun bijbanen en inkomsten de afgelopen dagen na vragen in allerijl laten aanpassen.

In het openbare nevenfunctieregister kunnen burgers zien welke bijbanen politici hebben en wat ze ermee verdienen.

Het AD zegt meerdere Kamerleden te hebben gewezen op onvolkomenheden in het register. De politici zegden toe hun gegevens direct aan te passen. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft de secretarissen van de Kamerfracties in een e-mail nogmaals gewezen op de regels.

Griffie

De nevenfuncties worden bijgehouden door de griffie van de Tweede Kamer. Kamerleden moeten hier hun nevenfuncties melden uiterlijk een week nadat ze die hebben geaccepteerd. Ook moeten ze elk jaar de inkomsten uit deze functies aan de griffie laten weten.

De griffie houdt nog twee registers bij. Een van geschenken die de Kamerleden hebben ontvangen met een waarde van meer dan 50 euro en een register waar Kamerleden buitenlandse reizen melden die zijn gedaan op uitnodiging van derden.

De drie registers zijn voor iedereen in te zien en de lijst met nevenfuncties wordt twee keer per jaar door de griffier gepubliceerd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie