'Twist met Franse vissers vraagt om overleg'

DEN HAAG - Een incident waarbij Franse vissers de autobanden van Urkse collega's hebben lekgestoken, vraagt om snel overleg. 

Dat twitterde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken donderdagavond.

Ze wil maandag met haar Franse collega van Visserij om tafel om de kwestie te bespreken. Dijksma ziet haar ambtsgenoot dan bij een overleg in Brussel.

Ze stuurt voorafgaand aan dat gesprek nog een brief naar Parijs waarin ze haar zorgen uiteen zet. Een woordvoerder van Dijksma liet weten dat ze de zaak zeer serieus neemt.

De autobanden werden vernield in de Franse havenplaats Boulogne-sur-Mer, meldde Omroep Flevoland. De Fransen zouden ook de haven hebben geblokkeerd, waardoor de Nederlanders hun gevangen vis niet aan land kunnen brengen en dus inkomsten mislopen.

Bedreigd

Volgens de regionale omroep zouden de Urker vissers zich zo bedreigd voelen, dat ze overwegen naar andere havens te verkassen. Waarom de Fransen boos zijn, is volgens Omroep Flevoland onduidelijk.

Vrijdag overleggen de vissers met het Urker college van burgemeester en wethouders over de situatie. De vissers willen de druk op 'Den Haag' opvoeren.

In het verleden verzetten de Fransen zich ook al eens tegen buitenlanders door de haven in Boulogne op slot te gooien, toen uit concurrentieoverwegingen. De Urker vissers zouden met hun schepen te veel vis binnenhalen, vonden de Fransen.

De toenmalige staatssecretaris Henk Bleker sprak daarna met zijn ambtsgenoot een gedragscode af, die problemen tussen de vissers in de toekomst moest voorkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie