SNS-obligatiehouders mogelijk niet gevrijwaard

DEN HAAG - Het is niet uitgesloten dat ook gewone obligaties worden afgestempeld van SNS als het aankomt op redding van de bank. 

Dat bleek donderdag uit antwoorden van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

SNS verkeert in grote financiële problemen. De komende dagen worden maatregelen verwacht die de bank uit het slop moeten trekken.

Fitch

Intussen liet kredietbeoordelaar Fitch al weten dat het mogelijk grote gevolgen heeft voor de kredietstatus van Europese banken, als ook de gewone obligaties van een bank kunnen worden afgestempeld bij een reddingsactie.

In reactie op vragen van de SP hierover, wilde Dijsselbloem niet ingaan op de specifieke situatie van SNS.

Hij beaamde alleen "in zijn algemeenheid" dat de nieuwe, voor reddingsacties bedoelde Interventiewet, de mogelijkheid biedt om ook bij obligatiehouders af te schrijven.

De minister voegde daar wel aan toe dat Fitch "een aantal denkfouten" maakt in diens redenering over een eventuele steunoperatie voor SNS Reaal. 

Vastgoed

SNS gaat zwaar gebukt onder verliesgevende vastgoedleningen. Dat is een gevolg van de aankoop van Bouwfonds Property Finance in 2006. De kapitaalpositie en het eigen vermogen van de bank zijn mede daardoor niet toereikend.

Dat de bank failliet gaat, is vrijwel uitgesloten. SNS is volgens de overheid te belangrijk voor het Nederlandse financiële systeem om te laten vallen. 

Lees ook over de gevolgen van de crisis bij SNS-reaal voor rekeninghouders

Lees meer over:
SNS
Tip de redactie