
Nederland wil EU-referendum maar ook lid blijven
Maar in dat referendum zullen de meeste mensen ervoor kiezen binnen de EU te blijven. Dat komt woensdag naar voren uit een peiling van Maurice de Hond.
Van de ondervraagden wil 52 procent dat er in Nederland een EU-referendum komt. Daarbij zou 56 procent voor de EU stemmen, 35 procent stapt liever uit de unie. 8 procent weet het nog niet.
De steun voor het referendum is het grootst onder de PVV-kiezers: 96 procent van hen wil dat er een volkspeiling komt, 94 procent stemt er daarbij voor uit de unie stappen. Onder de aanhang van D66 is het juist omgekeerd: 89 procent wil geen referendum, maar als dat er toch komt, zal 92 procent voor de EU kiezen.
Eurozone
Als het over de eurozone gaat, laat de peiling van De Hond hetzelfde beeld zien. Ongeveer de helft wil dat er een referendum komt over de gemeenschappelijke munt, iets meer dan de helft zal er dan voor stemmen dat Nederland de euro houdt.
In zijn toespraak zei de Britse premier Cameron ook dat Londen bevoegdheden terug wil uit Brussel. Daar is 69 procent van de ondervraagden het mee eens.
Samsom
''Europa werkt uiteindelijk niet met het mes op tafel en met dit soort chantage.'' Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom in het televisieprogramma Nieuwsuur in reactie op de speech van Cameron.
Samsom stelde dat de houding van Cameron niet bevorderlijk werkt. Volgens hem lokt de Britse leider daarmee stevige uitspraken uit, zoals bijvoorbeeld van de Fransen. Die stelden de rode loper uit te leggen als de Britten de Europese Unie willen verlaten.
De PvdA'er ziet meer in de bemiddelende rol, zoals Nederland die aanneemt. ''Daar ben ik trots op.''
Zijlstra
Het kabinet moet met een lijst komen waarop staat op welke gebieden Europa nauwer moet gaan samenwerken en op welke gebieden meer aan de lidstaten moet worden overgelaten. Dat stelde VVD-leider Halbe Zijlstra bij Pauw & Witteman.
Bovendien moet het kabinet ''daar niet te lang over doen''. Volgens Zijlstra moet er haast worden gemaakt, omdat de discussie over het takenpakket door Cameron naar een hoger niveau is getild.
Zijlstra vindt het prima dat de EU zich bezighoudt met zaken als de interne markt, energie en vervuiling. Maar bemoeienissen rond studiefinanciering of de bijstand kan de EU zich niet permitteren. ''Dan valt het draagvlak weg'', aldus de VVD'er.
Abortus
Ook onderwerpen zoals euthanasie, abortus en het homohuwelijk moeten niet in de EU worden geregeld. ''Dan gaan we er op achteruit'', zei Zijlstra. Mensenrechten hoeven ook niet op het lijstje van taken voor de EU. Dat is een onderwerp dat in breder verband moet worden besproken, vindt hij.
Op een aantal gebieden zijn volgens Zijlstra taken bij Europa neergelegd, die eigenlijk bij de lidstaten horen. Het is moeilijk om dat terug te draaien, stelt hij. ''Daarom zijn we ook ontzettend blij dat Cameron deze discussie aangaat.''
De Britse premier stelde eerder op de dag voor de EU zo te hervormen dat er ook macht kan terugvloeien naar nationale parlementen. Ook gaat hij de Britten in een referendum vragen of zij lid willen blijven van de unie of niet.
Britten
Uit onderzoek van pollinginstituut YouGov blijkt dat 40 procent van de Britten voor terugtrekking van het land uit de Europese Unie zou stemmen als daar nu een referendum over gehouden zou worden. Het instituut ondervroeg ruim 2000 inwoners.
37 procent zou juist in de EU willen blijven. 18 procent had geen mening, 6 procent zou überhaupt niet gaan stemmen.
De cijfers schommelen echter behoorlijk. Een paar dagen geleden zou 40 procent nog willen dat Groot-Brittannië in de unie blijft, zo bleek toen uit eenzelfde soort onderzoek. 34 procent was toen juist voor terugtrekking.