Kamer kritisch op Defensie om nieuwe loonstrookjeswet

DEN HAAG - De partijen in de Tweede Kamer waren woensdag eensgezind: militairen moeten worden gecompenseerd voor de invoering van de WUL, de wet die de loonstrookjes eenvoudiger maakt.  

Ook was er harde kritiek op de wijze waarop het ministerie van Defensie met dit dossier is omgesprongen.

De Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) zou volgens het vorige kabinet geen gevolgen hebben voor het salaris van mensen. Doordat militairen wel de nadelen van de WUL merken maar niet profiteren van de voordelen, kan hun terugval in salaris oplopen tot 5 procent.

'Geslapen' 

Volgens de Kamer heeft het ministerie ''geslapen''. Defensie zou al vorig jaar op de hoogte zijn geweest van de gevolgen voor de militairen, maar niet hebben ingegrepen. Het departement heeft ''zwaar geblunderd'', aldus Raymond de Roon van de PVV.

Naar de mening van Raymond Knops (CDA) zijn er ''grove fouten'' gemaakt, terwijl SP'er Jasper van Dijk spreekt over ''geklungel''. Ook de regeringspartijen PvdA en VVD zijn kritisch.

Angelien Eijsink van de PvdA wil dat het ministerie van Financiën de werknemers van Defensie via de belastingen gaat compenseren. Ook Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD) wil dat Financiën een ''open houding'' aanneemt bij het zoeken naar een oplossing. 

Reactie Hennis

Er komt een structurele oplossing voor de negatieve gevolgen van de WUL, zo reageert minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie op de kritiek. Ze kan alleen nog niet zeggen hoe dat gaat gebeuren. 

Hennis wilde niet antwoorden op de vraag van partijen of een structurele oplossing voor de negatieve gevolgen wordt gezocht binnen de begroting van Defensie. Ze wilde alleen kwijt dat het voor de militairen ''geen sigaar uit eigen doos zal worden''.

Vakbonden

De militaire vakbonden lijken voorlopig nog niet aan te sturen op een hervatting van het overleg met Hennis. Ze reageerden teleurgesteld na het Kamerdebat.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie