UTRECHT - Oud-wethouder Stan Klijnhout (VVD) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug accepteert een aanbod van justitie voor een taakstraf van 100 uur.

Klijnhout heeft inkomsten heeft waardoor hij te veel wachtgeld zou hebben ontvangen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

Klijnhout betaalde het te veel ontvangen wachtgeld (inclusief rente ruim 121.000 euro) terug. Ook trad hij terug als VVD-raadslid en ging hij publiekelijk door het stof. Hij zei dat hij het ,,ten diepste betreurde'' dat hij de gemeente, de raad of de politiek in het algemeen door zijn verzuim in een negatief daglicht had gesteld.

Wachtgeld

Klijnhout was wethouder van 2002 tot eind 2005. Hij kreeg van 2006 tot oktober 2009 wachtgeld. Hij is ook directeur van het Marechausseemuseum in Buren en verzweeg dat hij in de wachtgeldperiode een salarisverhoging kreeg omdat zijn dienstverband met terugwerkende kracht werd uitgebreid van 16 naar 38 uur.

Op grond daarvan had zijn wachtgeld aangepast moeten worden.

Omdat Klijnhout het geld heeft terugbetaald en zich terugtrok uit de politiek, vindt de officier van justitie de aangeboden taakstraf van 100 uur een passende straf.