Plasterk wil verkiezingen in Caribisch Nederland niet eerder

AMSTERDAM - Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) voelt er niets voor om Kamerverkiezingen in Caribisch Nederland eerder te laten plaatshebben dan in het Europese deel van het koninkrijk, zoals is voorgesteld.

Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De Caribische opkomst voor de laatste Kamerverkiezingen, de eerste waarvoor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba mochten stemmen, was bijzonder laag. Nog geen kwart van de stemgerechten kwam opdagen.

Het percentage blanco stemmen was met 14 procent ook nog eens erg hoog.

Geopperd werd om de verkiezingen op de eilanden met één dag te vervroegen, omdat dat door het tijdsverschil zou kunnen leiden tot extra aandacht van de Nederlandse media en de politieke partijen. Zo zou de betrokkenheid van de eilandbewoners op den duur ook wel kunnen toenemen.

'Risico'

Plasterk vindt de verandering geen goed idee: ''In de huidige situatie is er sprake van een risico dat de uitslag in Caribisch Nederland wordt beïnvloed door de resultaten in Nederland. De omgekeerde situatie, namelijk dat de uitslag in Nederland zou worden beïnvloed door de uitslag in Caribisch Nederland, acht ik, gezien het aantal kiesgerechtigden in het Europese deel van Nederland, evenwel onwenselijker.''

Het tijdsverschil met de West is 5 of 6 uur. De bewindsman bezoekt de eilanden deze week.

Tip de redactie