
Rutte waarschuwt voor vertrek Britten uit EU
Hij zei dat in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron over de EU.
Rutte juicht het debat toe dat Cameron aanzwengelt over het beter functioneren van de EU.
''Dat debat is goed. Wat niet goed zou zijn, is als de uitkomst is dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrekt. Dat is slecht voor het Verenigd Koninkrijk, en slecht voor Europa.''
Scherpe analyse
Rutte stelt dat Cameron woensdagochtend een ''scherpe analyse'' gaf van de huidige EU. ''Wij vinden ook dat Europa nog beter kan functioneren. Het is goed om daar het gesprek over aan te gaan. En dat mag wat mij betreft ook best een scherp debat zijn.''
Nederland wil net als de Britten de EU als geheel verbeteren, maar zonder losse opt-outs, waarbij EU-landen op onderdelen niet meedoen met de rest van de EU.
Rutte hamert op een versterking van de interne markt en een doelmatiger bestuur van de EU, dat minder kost. De EU-landen moeten daarbij ''goed kijken wat Europa moet doen en wat landen zelf het beste kunnen doen''.
Reactie Europa
Groot-Brittannië is sterker als onderdeel van de EU, en de EU is sterker met Groot-Brittannië als lid. Met deze stelling reageerde woensdag het Witte Huis op de aankondiging van Cameron.
Reactie Wilders
PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte op ook in Nederland een referendum over de Europese Unie te houden.
''Hulde voor premier Cameron die het Britse volk een referendum gunt over de EU. Ook 't Nederlandse volk verdient een referendum premier Rutte'', twitterde Wilders kort nadat Cameron zijn aankondiging had gedaan tijdens zijn langverwachte Europa-toespraak.
PvdA
Een uitzonderingspositie voor het Verenigd Koninkrijk op de EU-regels is wat de PvdA betreft ''een onbegaanbare weg''. Rutte moet dat duidelijk maken aan zijn collega Cameron, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes..
Volgens Servaes kan er geen sprake van zijn dat Britse bedrijven zich straks niet meer zouden hoeven te houden aan bijvoorbeeld de Europese regels voor arbeidswetgeving. ''Dan heb je niet langer een gelijk speelveld. Dan leg je de bijl aan de wortels van de EU.''
Britse zaak
Het referendum waar Cameron het over had, is volgens Servaes ''een Britse zaak''. Maar het zorgt wel de komende jaren voor onzekerheid over de positie van het VK. ''Dat is op zijn minst niet prettig.''
Servaes is ook wat onaangenaam getroffen over de ''koude toon'' die Cameron in zijn speech hanteert over Europa. De EU is voor de PvdA niet alleen een winst- en verliesrekening, maar ook een waardengemeenschap.
Van Bommel
Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP is ''buitengewoon verheugd'' over de speech. Volgens Van Bommel heeft Cameron groot gelijk dat je ''de burgers moet laten meebeslissen, anders stuur je ze richting een afwijzing van de EU''.
Van Bommel is het inhoudelijk lang niet op alle punten met de conservatief Cameron eens, maar hij bewondert diens consequentie. ''Hadden wij maar zo'n politieke leider.''
Ook Nederland moet volgens Van Bommel een referendum organiseren als er straks een nieuw EU-verdrag komt. Burgers moeten zich daarover kunnen uitspreken.
Hoog spel
D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Cameron ''hoog spel'' speelt. Cameron projecteert het referendum in 2016 of 2017, constateert Pechtold. Het is volgens hem nog volstrekt onduidelijk hoe de situatie in de EU dan zal zijn en wat Cameron dan zelf zal stemmen.
Pechtold ziet de aankondiging van van Cameron vooral als een poging om de EU onder druk te zetten bij onderhandelingen over de Britse eisen. Hij denkt dat deze ''chantage'' niet zal werken bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.
De D66-leider is ervan overtuigd dat de toekomst van de EU alleen gebaat is bij verdere integratie en democratisering. De Europese verkiezingen van 2014 zijn wat hem betreft het moment waarop de bevolking zich daarover kan uitspreken.
CDA
CDA-leider Sybrand Buma noemt de uitspraken van Cameron vooral voor binnenlands gebruik. ''Het referendum is vooruitgeschoven tot na de volgende verkiezingen. Daarmee hinkt Cameron op twee gedachten. Voorlopig in Europa, maar in de toekomst misschien daarbuiten'', aldus Buma.
Hij noemt het wel goed dat Cameron in Europa een discussie wil over wat Europa moet doen en welke bevoegdheden de landen zelf hebben. ''Het CDA wil dat Europa sterk en daadkrachtig is op het gebied van economie en financiën, maar aan de landen laat wat ze zelf beter kunnen, zoals pensioenen, onderwijs, zorg en sociale zekerheid.''
ChristenUnie
Europa doet er volgens de ChristenUnie goed aan te luisteren naar Cameron. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers heeft dat gezegd.
''De EU dreigt te verworden tot een monetair project waarbij de niet-eurolanden, zoals het Verenigd Koninkrijk, naar de uitgang worden geduwd. Zo’n vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou een drama zijn'', aldus Segers.
''Terecht wijst Cameron erop dat we opnieuw de bevoegdheden van Brussel moeten evalueren. Het uitgangspunt moet dan zijn: nationaal waar het kan, Europees waar het moet.''
Er komt binnenkort een debat in de Tweede Kamer over de toespraak van Cameron.