Onderzoeksraad studeert op mogelijk onderzoek Fyra

DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft documenten opgevraagd over de Fyra-hogesnelheidstrein. Het bekijkt vervolgens op basis van de verkregen stukken of het een onderzoek zal starten.

Dat bevestigt een zegsman tegenover NU.nl. ''Op dit moment verzamelen we meer informatie. Dat bestuderen we vervolgens, en op basis daarvan besluiten we of we een onderzoek starten'', stelt hij.

Of het tot een onderzoek gaat komen is nog onzeker. Dat hangt onder meer af van de vraag of de gebeurtenissen met de Fyra binnen de bevoegdheden van de Onderzoeksraad vallen. De woordvoerder verwacht overigens dat zijn organisatie wel bevoegd is om onderzoek te doen.

Bij het onderzoek is de centrale vraag of de veiligheid bij het losraken van platen onder de hogesnelheidstrein in het geding is.

Toegevoegde waarde

De andere voorwaarde voor de onderzoeksraad is of er een toegevoegde waarde in een onderzoek zit. ''Onze taak is lering trekken uit incidenten om daarmee herhaling te voorkomen. We kijken nu of we daarin een meerwaarde hebben'', stelt de zegsman.

Vorige week werd duidelijk dat sneeuw en ijsvorming onder de V250-treinen ervoor zorgde dat platen onder de trein losraakten. De Belgische overheid verbood daarop het gebruik van deze treinen. Pas als de problemen zijn opgelost krijgt de trein weer een vergunning om op het spoor te mogen rijden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie