Kamer schiet patiënt te hulp bij keuze arts

DEN HAAG - De PvdA en de VVD willen één centraal punt met alle openbare informatie over de kwaliteit van artsen en ziekenhuizen, zodat patiënten makkelijker hun keuze voor een zorgaanbieder kunnen maken.

Bij dat punt, bijvoorbeeld een website, moet niet alleen duidelijk worden hoe goed artsen en ziekenhuizen scoren op het gebied van kwaliteit, maar ook of er problemen zijn (geweest) met de inspectie of de rechter.

De twee regeringspartijen, die samen een meerderheid in de Tweede Kamer vertegenwoordigen, zullen daar woensdag voor pleiten tijdens een debat over de kwaliteit van de zorg, zo laten ze aan NU.nl weten.

Inzichtelijk

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zal zo'n centraal punt ervoor zorgen dat "patiënten écht kunnen gaan kiezen tussen zorgaanbieders".

"Zoals het momenteel is, weet ik als patiënt pas welke arts of ziekenhuis ik moet kiezen, wanneer ik de openbare gegevens van ál die verschillende instanties heb doorgewerkt. Dat moet makkelijker en inzichtelijker", aldus Bouwmeester. "De zorg zal vanaf nu georganiseerd moeten gaan worden vanuit de patiënt."

"Bovendien betekent dit een positieve prikkel voor ziekenhuizen om informatie openbaar te maken. Je kiest als patiënt immers eerder voor een zorgaanbieder die wél transparant is over zijn kwaliteit."

Service

Michiel van Veen (VVD) sluit zich bij Bouwmeester aan: "Je verleent mensen een service door te laten zien dat er verschil is tussen zorgverleners. Zo benadruk je dat ze een vrije keuze hebben, wat inhaakt op het beleid van minister Schippers (Volksgezondheid). Zij is ook voor openheid."

Volgens Van Veen past het plan eveneens bij een eerder, aangenomen voorstel van de VVD om zorgverleners die zijn ontslagen wegens disfunctioneren, te registreren. Zo kunnen bestuurders van zorginstellingen het verleden natrekken van de mensen die ze willen aannemen.

Van Veen: "Dat is een belangrijke achtervang. Niet altijd immers ben je als patiënt in staat je zorgaanbieder uit te zoeken, bijvoorbeeld in het geval van een noodsituatie."

Steur

Het plan van PvdA en VVD haakt in op de actualiteiten rond de kwaliteit van de Nederlandse zorg, zoals de berichtgeving over de omstreden neuroloog Jansen Steur.

Steur is in Nederland aangeklaagd omdat hij als specialist bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede tussen 1996 en 2003 veel foute diagnoses zou hebben gesteld, met ernstige gevolgen.

Volgens Bouwmeester (PvdA) is dan ook "de volgende stap" in de toegankelijkheid van informatie, om in het geval van bepaalde, nog lopende, ernstige klachten tegen zorgverleners of zorgaanbieders, die eveneens al publiek te maken.

Lees meer over:
Tip de redactie