'Beleid slecht voor gevangenen met laag IQ'

DEN HAAG - Het nieuwe beleid voor gedetineerden, waarbij ze privileges kunnen verdienen bijvoorbeeld door zich goed te gedragen, ''past absoluut niet'' bij gedetineerden met een licht verstandelijke beperking (LVB). 

Dat zegt de commissie die erop toeziet dat gevangenen op een correcte manier behandeld worden.

Deze Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) schrijft aan de minister van Veiligheid en Justitie dat van verstandelijk beperkte personen niet dezelfde verantwoordelijkheid verwacht kan worden als van normaal begaafde mensen.

Mensen met een LVB hebben moeite met leren, sociale en praktische vaardigheden, lezen en schrijven. Ook hebben ze vaker dan gemiddeld psychische en gedragsproblemen.

Verantwoordelijk

Het kabinet wil dat gedetineerden meer verantwoordelijkheid nemen voor hun tijd in de gevangenis en die daarna. Gevangenen kunnen bijvoorbeeld promoveren naar arbeid van een hoger niveau, een betere opleiding of een hogere beloning als ze zich voldoende inzetten.

Aan de andere kant kunnen zulke voordelen ook weer afgepakt worden als ze niet genoeg hun best doen. Personen met een LVB zouden juist maatwerk moeten krijgen, dat past bij hun niveau, vindt de RSJ.

Minderjarige criminelen

Minderjarige criminelen krijgen vanaf 1 februari de kans om een dreigende celstraf te voorkomen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland. In plaats daarvan kunnen ze een intensief behandeltraject doorlopen. Ze krijgen dan twee weken lang in de jeugdinrichting in Veenhuizen een individueel programma, 'Pas op de plaats' genoemd, zonder dat ze contact hebben met andere gedetineerden.

Jongeren die dreigen af te glijden in het criminele circuit, krijgen op deze manier de mogelijkheid om met hulp hun leven weer op de rit te krijgen, licht Petra Hoekstra, jeugdofficier bij het OM Noord-Nederland, toe.

''Het gaat om minderjarigen die op een soort keerpunt zijn beland en waarbij je de vraag kunt stellen of gewone detentie wel goed voor ze is.''

Voorwaarde is wel dat de jongere bewust kiest voor de behandeling, die direct moet starten na zijn rechtszaak. ''Het is een tik op de vingers en dat werkt alleen als je het snel uitvoert'', aldus Hoekstra.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie