'Belang Nederland wordt niet ondergesneeuwd'

BRUSSEL - Het belang van Nederland zal niet ondergesneeuwd raken als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de voorzitter van de eurolanden wordt.

''Het belang van Nederland en dat van de eurozone lopen momenteel in grote mate parallel'', zei Dijsselbloem maandag bij aankomst in Brussel voor overleg. Tijdens de bijeenkomst kiezen de 17 ministers van Financiën een nieuwe voorzitter. Dijsselbloem is de enige kandidaat.

De Nederlandse economie wordt volgens de minister het meest bedreigd door de huidige situatie in de eurolanden. Het werken naar herstel van de economie en het bieden van perspectief voor de inwoners is dan ook cruciaal, aldus Dijsselbloem. Dat geldt zowel voor de eurozone als voor Nederland.

Dijsselbloem sprak van een ambitieus programma. ''Er zullen in de toekomst moeilijke beslissingen genomen moeten worden, op nationaal als Europees niveau.'' De beoogd voorzitter van de eurogroep ziet begrotingsdiscipline en het aanwakkeren van de economische groei hand in hand gaan.

Belangrijk

Dijsselbloem wil voorzitter worden omdat het werk dat door de eurogroep gedaan wordt belangrijk is. Onder meer Frankrijk gaf aan van de kandidaat-voorzitter diens visie op de eurozone en diens programma te willen. Dijsselbloem vindt dat ''best een redelijke vraag van de collega's''. Daarom zal hij tijdens het overleg maandag zijn programma uiteenzetten.

Op de vraag of hij trots is op de baan van voorzitter, zei Dijsselbloem weifelend ''ja, ik denk het wel''. Hij voegde toe: ''vraag me dat later nog maar eens. Het wordt hard werken want we staan voor een heel grote opgave.''

Vijf vragen voorzitter eurogroep

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie