AMSTERDAM - De regeringspartijen VVD en PvdA zijn allebei één zetel gestegen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Beide partijen komen uit op 26 zetels. Voor de VVD is dat een verlies van 15 zetels ten opzichte van de zetelverdeling in de Tweede Kamer, voor de PvdA een verlies van 13 zetels.

PVV en SP verliezen allebei een zetel komen uit op respectievelijk 23 en 20 zetels.

Uit de peiling blijkt dat 39 procent van de kiezers zich grote zorgen maakt over hun financiële toekomst. Een kwart van de kiezers maakt zich daar geen zorgen over.

Van de mensen met zorgen over de portemonnee stemt 46 procent op PVV en SP. Onder de mensen die zich geen zorgen maken halen beide partijen slechts 11 procent van de stemmen.

Steekproef

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.