AMSTERDAM - Vicepremier Lodewijk Asscher ontkent dat hij voor loonstijging heeft gepleit. Zijn uitspraken lokten vandaag veel reacties uit.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ontkent dat hij in het Financieele Dagblad heeft gepleit voor loonstijging. ”Ik heb niet de bedoeling gehad richting te geven aan hoe het met de loonvorming in dit land moet'', zei Asscher na de wekelijkse ministerraad. Volgens Asscher is loonontwikkeling een zaak voor de sociale partners.

Asscher sloot niet uit dat hij zich tegenover het FD niet zorgvuldig genoeg heeft uitgedrukt. ''Het was een prima gesprek'', liet hij verder weten.

Koopkracht

Volgens het FD zei de minister dat het goed zou zijn als Nederlanders meer te besteden zouden hebben. “Dat kan helpen de zwakke economie weer op de been te brengen en de Nederlanders wat meer koopkracht te geven.” Loonontwikkeling zou een manier zijn om dat te bereiken. 

In het artikel zegt hij verder dat het niet aan hem is om looneisen te formuleren en zich niet in de cao-onderhandelingen te willen mengen van de vakbonden, omdat die heel goed zelf een looneis kunnen stellen.

Reacties

De uitspraken van Asscher lokten vandaag veel reacties uit. Vakcentrale FNV en de SP reageren positief op de uitspraken. FNV-voorzitter Ton Heerts noemt de uitspraken van Asscher een “doorbraak”. SP-leider Emile Roemer vindt loonstijging een verstandige manier om de crisis te bestrijden. Hij vindt het “zonde” dat Asscher de uitspraken nuanceert.

Het CDA is er minder over te spreken en wil Asscher en premier Mark Rutte naar de Tweede Kamer roepen om uitleg te geven.

Eerder had werkgeversorganisatie VNO-NCW al vol onbegrip gereageerd op de uitspraken die Asscher volgens het FD zou hebben gedaan.

Een woordvoerder wees erop dat loonstijgingen grote problemen zouden verooorzaken voor de export, de kurk waar de Nederlandse economie op drijft. ''Wij denken dat de minister zich vergist. We zien dit als een beginnersfoutje.''

Rutte is het met Asscher eens dat loonmatiging ook nadelen heeft. “Elk voordeel heeft nadelen”, zegt Rutte. Hij is niet verrast over de ophef. Asscher had vanochtend al ge’smst dat hij geen oproep tot loonstijging had gedaan.